Slimme samenwerking gevraagd voor mbo-studenten
Mbo-studenten verdienen alle kansen om zich goed te ontwikkelen. Soms hebben ze daarbij extra ondersteuning nodig. Dat vraagt slimme samenwerking van alle partners.
2. Het kansrijk opgroeien centraal stellen > Slimme samenwerking gevraagd voor mbo-studenten
Mbo-studenten zijn onmisbaar voor de toekomst van Nederland. Zij verdienen alle kans om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. De mbo-instellingen bieden hiervoor tal van mogelijkheden. Maar soms hebben deze studenten extra ondersteuning nodig.
Ruim een op de drie mbo-studenten heeft tijdens de opleiding te maken met leerproblemen, fysieke beperkingen, chronische ziekte, psychosociale problemen of meervoudige problematiek. Dat blijkt uit de JOB-monitor van 2022. Ook lopen jongeren soms vast omdat ze vanaf hun 18e meer zelf moeten gaan regelen, en daar nog niet klaar voor zijn.
Ondersteuning Daarom is het belangrijk dat jongeren ondersteuning kunnen vinden in hun directe omgeving, dus in hun eigen netwerk en op school. Dat kan voorkomen dat ze hun schoolloopbaan onderbreken of zelfs uitvallen. Dit vraagt slimme en duurzame samenwerking tussen mbo, gemeenten en partners in het sociaal, zorg- en veiligheidsdomein.
Maar hoe organiseer je die samenwerking? Wat zijn daarin knelpunten? En hoe gaan regio’s met succesvolle samenwerking met deze knelpunten om? De NJi-publicatie 'Mbo-student centraal' biedt inspiratie en richting bij deze vragen. Deze interactieve publicatie biedt een overzicht van vraagstukken waar studenten mee te maken kunnen hebben en geeft inzicht in welke professionals vanuit school en het sociaal domein hierbij betrokken zijn. Ook zet het knelpunten in de bestuurlijke samenwerking op een rij. En studenten zelf vertellen wat zij belangrijk vinden. Twee uitgebreide praktijkvoorbeelden laten zien dat het mogelijk is om in de regio succesvol samen te werken rond knelpunten. De publicatie biedt daarvoor de nodige handvatten.
Verbeteragenda passend onderwijs mbo De publicatie is in 2022 tot stand gekomen in samenwerking met de ministeries van OCW en VWS, de gemeente Utrecht, de MBO Raad, Ieder(in), JongPIT, de VNG, Jeugdzorg Nederland, het Deltion College, mboRijnland, Jellinek, de Nederlandse GGZ, Ouders & Onderwijs, Sociaal Werk Nederland en het Nederlands Jeugdinstituut. Gezamenlijk vormen al deze partners een werkgroep van de Verbeteragenda passend onderwijs mbo. Ze zetten zich in voor de verbetering van de samenwerking tussen mbo-instellingen en partners in het sociaal domein voor de benodigde ondersteuning.