Dit vinden jongeren belangrijk in jeugdhulp
Ondersteuning in jeugdhulp is effectiever als deze aansluit op de behoeften van de jongeren zelf.
2. Het kansrijk opgroeien centraal stellen > Dit vinden jongeren belangrijk in jeugdhulp
Jongeren in jeugdhulp weten immers het beste wat voor hen werkt, hoe ze begeleid willen worden en wanneer. Dat hebben ze samengevat in 10 aandachtspunten voor professionals en beleidsmakers, die zijn verzameld door het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) in samenwerking met Movisie, ExpEx en de Nederlandse Jeugdraad.
De 10 aandachtspunten zijn weergegeven in een infographic, die in één oogopslag laat zien waar beleidsmakers en jeugdprofessionals op in moeten zetten. Ook hebben de jongeren meegewerkt aan een video over de aandachtspunten.
“Met dit onderwerp leggen we de nadruk op jongeren van rond de 18 jaar”, licht Iryna Batyreva, Senior adviseur Transformatie en vakmanschap van het NJi, toe. “Hoe helpen we deze jongeren bij het volwassen worden? Over de uitdagingen van deze doelgroep hebben we steeds meer kennis op onze website staan. Daar draagt dit onderwerp aan bij.”
Youtube video: Dit hebben jongeren in jeugdhulp nodig bij het volwassen worden – 10 aandachtspunten
Toekomstgericht Werken
‘Laat mij pas los als de belangrijkste zaken geregeld zijn. Geef me tijd en ruimte.’ De 10 aandachtspunten van de jongeren zijn onderdeel van de aanpak Toekomstgericht Werken.
Dit is bedoeld om jongeren die jeugdhulp ontvangen te begeleiden naar zelfstandigheid. Daarbij staat het perspectief van de jongere centraal, wat inhoudt dat de professional naast de jongere staat en diegene helpt bij het krijgen van regie over zijn eigen leven.
“Toekomstgericht werken is dan ook een werkwijze die wij hebben omarmd in de begeleiding van jongere naar volwassenheid en zelfstandigheid”, legt Batyreva uit. “Het is gebaseerd op kennis uit de praktijk, en ondersteund door onderzoek. Het heeft alles te maken met 10 punten wat jongeren belangrijk vinden. Met toekomstgericht werken proberen we professionals en beleidsmakers handvatten te bieden. Ook is het NJi in samenwerking met de beroepsverenigingen NIP, NVO en BPSW gestart met de ontwikkeling van de professionele richtlijn Toekomstgericht werken.
Komende tijd blijven we hier aan werken samen met het Verwey-Jonker Instituut, de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool InHolland. Stichting Alexander laat jongeren meedenken door een klankbordgroep in te richten. De publicatie van de richtlijn wordt begin 2025 verwacht. Dit thema blijft zowel lokaal als landelijk actueel.”
En dat hebben we gemerkt aan de aandacht voor de infographic. De post over de 10 punten die jongeren nodig hebben in jeugdhulp is één van de best bezochte LinkedIn-posts van het afgelopen jaar.