16/43
  • Pages
01 Home
02 Voorwoord
03 Onze opgaven
04 1. Meer flexibel inspelen op de omgeving
05 Opvoeden in een opwarmend klimaat
06 Maatwerk voor meiden
07 Het vastlopen van hulp samen doorbreken
08 Inbreng van jongeren verwerkt in herziene richtlijn Uithuisplaatsing en terugplaatsing
09 Kennis en handvatten voor raadsleden en wethouders
10 Community-based preventieaanpak voor middelengebruik
11 2. Het kansrijk opgroeien centraal stellen
12 Sterke pedagogische basis steunt gezinnen
13 Slimme samenwerking gevraagd voor mbo-studenten
14 Jongeren praten mee over bestrijden schoolverzuim
15 Dit vinden jongeren belangrijk in jeugdhulp
16 Jeugdparticipatie leidt tot betere kwaliteit jeugdhulp
17 Community-vorming voor sterke wijken
18 Iedereen kan wat doen tegen armoede
19 3. Vergroten en verbreden van ons bereik
20 Website NJi.nl
21 Social media
22 NJi online in 2022
23 Meest impactvolle perscontacten van 2022
24 Evenementen en campagnes
25 4. Kwaliteitsontwikkeling en effectiviteit
26 Leren en ontwikkelen voor betere kwaliteit pleegzorg
27 Centrale vindplek voor alles rondom scheiden
28 Nieuwe beoordelingsprocedure databank sluit beter aan op jeugdveld
29 Internationale kennis
30 Jongerenparticipatie in Ierland
31 Erasmus+ Jeugd
32 Erasmus+ Sport
33 European Year of Youth
34 European Solidarity Corps
35 Wat speelde er in de organisatie
36 Organisatieontwikkeling
37 Jongerenpanel: de stem van jongeren binnen het NJi
38 Medewerkers in cijfers
39 Ondernemingsraad
40 Raad van Toezicht
41 Financiën en jaarrekening (verkorte samenvatting)
42 Overzicht publicaties en activiteiten
43 Colofon

Jeugdparticipatie leidt tot betere kwaliteit jeugdhulp

Jeugdhulp gaat te vaak óver jongeren, maar wordt ze zelf ook wat gevraagd? In het magazine VER_haal laten ze hun ervaringen horen.

2. Het kansrijk opgroeien centraal stellen > Jeugdparticipatie leidt tot betere kwaliteit jeugdhulp

Kinderen en jongeren willen beter betrokken worden bij zaken die hen aangaan. Dat blijkt uit allerlei onderzoeken, peilingen en gesprekken met jongeren, ervaringsdeskundigen, professionals en beleidsmakers. En gelijk hebben ze, het is zelfs een kinderrecht.

Hoe werk je samen met jeugd en ervaringsdeskundigen? Toch is samenwerken met jongeren en ervaringsdeskundigen voor veel organisaties nog onbekend terrein. Daarom geven kinderen, jongeren, ervaringsdeskundigen, professionals en onderzoekers in VER_haal magazine tips over hoe je kunt samenwerken. Ze vertellen hierover vanuit hun eigen ervaring en delen geleerde lessen, valkuilen en praktische tips.

VER_haal magazine biedt allerlei handvatten voor organisaties die kinderen, jongeren en ervaringsdeskundigen willen laten meepraten, -denken en -beslissen in de organisatie. En hoe kan een magazine óver jeugdparticipatie anders dan een jongerenredactie inzetten? Drie jongeren reflecteren dan ook op elk artikel in het blad.

VER_haal magazine is tot stand is gekomen vanuit een samenwerking tussen het NJi, de Nationale Jeugdraad (NJR), Experienced Experts (ExpEx) en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Ervaringsdeskundigheid Eén van de ervaringsdeskundigen is de 29-jarige Hannah Hollestelle. Hannah is onder andere actief als voorzitter van ExpEx. Als 18-jarige kwam ze op het pad van ervaringsdeskundigheid terecht vertelt ze in haar verhaal. “Ik had toen al zo’n 150 jeugdhulpverleners meegemaakt vanwege mijn complexe problematiek, veroorzaakt door trauma. Mijn hulpverleners zeiden “Word jij maar lid van de Jongerenraad, dan kun je daar al je kritische vragen stellen.”

Momenteel werkt Hannah als ervaringsdeskundige vooral aan de beleidskant en probeert ze zaken vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, zowel als cliënt of als onderzoeker. “Mijn doel is om uiteindelijk de jeugdhulp te verbeteren.” De samenwerking met beleidsmakers en professionals gaat over het algemeen goed. “Maar heb je het over gelijkwaardigheid, dan sta je bij aanvang als ervaringsdeskundige soms met 10-0 achter. Er heerst nog altijd het beeld dat een ervaringsdeskundige komt praten over zijn of haar verleden, problemen of stoornis, maar zo is het niet: een ervaringsdeskundige komt praten over leven met die achtergrond.”

Door haar werk als ervaringsdeskundige is Hannah de afgelopen tien jaar een heel ander persoon geworden, vertelt ze in het magazine. Ze heeft weer meer vertrouwen in mensen en de maatschappij. “Ik voel mij bevoorrecht dat ik met zoveel mensen, posities en facetten van jeugdhulp en ggz in aanraking kom.” Met haar werk voor ExpEx wil ze anderen ook de kans geven om iets met hun ervaring te doen en zo een rol in de maatschappij te krijgen. “Ik zie hoe goed het mensen doet.”

Waarom is samenwerken met kinderen, jongeren en ervaringsdeskundigen zo belangrijk?

Nikki Udo, projectleider ervaringskennis en jeugdparticipatie van het NJi, legt uit:

“Ten eerste hebben kinderen en jongeren het recht om hun mening te geven over, en invloed te hebben op, zaken die hen aangaan. Ten tweede zorgt duurzame jeugdparticipatie en goed gebruik van ervaringskennis ervoor dat hulp en beleid beter aansluiten bij wat kinderen en jongeren nodig hebben. De kwaliteit van jeugdhulp en het beleid verbetert hierdoor. En niet te vergeten: ook helpt het de jongeren zelf om vaardigheden en competenties op te doen. Het verhaal van Hannah laat dat goed zien.”

Meer informatie

  • Tips voor inzetten ervaringsdeskundigheid
  • Ervaringskennis en jeugdparticipatie

Deel deze pagina