27/43
  • Pages
01 Home
02 Voorwoord
03 Onze opgaven
04 1. Meer flexibel inspelen op de omgeving
05 Opvoeden in een opwarmend klimaat
06 Maatwerk voor meiden
07 Het vastlopen van hulp samen doorbreken
08 Inbreng van jongeren verwerkt in herziene richtlijn Uithuisplaatsing en terugplaatsing
09 Kennis en handvatten voor raadsleden en wethouders
10 Community-based preventieaanpak voor middelengebruik
11 2. Het kansrijk opgroeien centraal stellen
12 Sterke pedagogische basis steunt gezinnen
13 Slimme samenwerking gevraagd voor mbo-studenten
14 Jongeren praten mee over bestrijden schoolverzuim
15 Dit vinden jongeren belangrijk in jeugdhulp
16 Jeugdparticipatie leidt tot betere kwaliteit jeugdhulp
17 Community-vorming voor sterke wijken
18 Iedereen kan wat doen tegen armoede
19 3. Vergroten en verbreden van ons bereik
20 Website NJi.nl
21 Social media
22 NJi online in 2022
23 Meest impactvolle perscontacten van 2022
24 Evenementen en campagnes
25 4. Kwaliteitsontwikkeling en effectiviteit
26 Leren en ontwikkelen voor betere kwaliteit pleegzorg
27 Centrale vindplek voor alles rondom scheiden
28 Nieuwe beoordelingsprocedure databank sluit beter aan op jeugdveld
29 Internationale kennis
30 Jongerenparticipatie in Ierland
31 Erasmus+ Jeugd
32 Erasmus+ Sport
33 European Year of Youth
34 European Solidarity Corps
35 Wat speelde er in de organisatie
36 Organisatieontwikkeling
37 Jongerenpanel: de stem van jongeren binnen het NJi
38 Medewerkers in cijfers
39 Ondernemingsraad
40 Raad van Toezicht
41 Financiën en jaarrekening (verkorte samenvatting)
42 Overzicht publicaties en activiteiten
43 Colofon

Centrale vindplek voor alles rondom scheiden

Toen begin 2022 het Programma Scheiden zonder Schade afliep, vroegen professionals uit het veld zich af hoe ze verder kennis konden delen.

4. Kwaliteitsontwikkeling en effectiviteit > Centrale vindplek voor alles rondom scheiden

Daarom heeft het NJi samen met het Kenniscentrum Kind en Scheiding in 2022 de groep Scheiden zonder Schade opgezet voor professionals. “We hebben een brede groep professionals benaderd, die betrokken waren bij Regiolabs binnen het programma, om verder te gaan in een groep”, vertelt Harmke Bergenhenegouwen, expert (complexe) scheidingen bij het NJi. “Daarbuiten hebben we ook breder mensen benaderd. Denk aan jeugdhulpverleners, advocaten, gespecialiseerde jeugdhulp en gedragswetenschappers.”

En zo trapte op 12 april de groep Scheiden zonder Schade af met 80 deelnemers. Inmiddels doen ruim 1.000 leden uit het hele land mee in deze online omgeving. De vorm van deze groep is anders dan voorheen in het programma, legt medeorganisator Wendy van Vliet van Kenniscentrum Kind en Scheiding uit. “We organiseren lunchbijeenkomsten en de professionals kunnen elkaar in de groep vragen stellen en daar informatie vinden en delen. We delen bijvoorbeeld een casus en vragen aan de deelnemers van de groep hoe zij dit zouden oppakken.” De groep is onderdeel van het platform vakmanschap.1sociaaldomein.nl.

"Je blijft toch na de scheiding collega-ouders. Hoe doe je dat op een goede, duurzame manier? De werkwijze is eigenlijk een nieuwe visie. Die focust niet op de strijd tussen de ouders, maar op het gezamenlijke doel: het belang van het kind."

Lunchsessies

De leden ontmoeten elkaar onder meer in online lunchsessies. Zo praatten op 28 juni 90 professionals over verschillende interventies voor gezinnen met gescheiden ouders. En bespraken 120 professionals op 29 november een nieuwe werkwijze bij contactverlies na een complex scheiding. “Je blijft toch na de scheiding collega-ouders”, stelt Bergenhenegouwen. “Hoe doe je dat op een goede, duurzame manier? De werkwijze is eigenlijk een nieuwe visie. Die focust niet op de strijd tussen de ouders, maar op het gezamenlijke doel: het belang van het kind. Hoe zou je je kind het liefst willen zien als die 25 jaar is? Wat heb je dan willen meegeven? Dan kunnen we daar naartoe werken.

De wens van ouders hoe zij hun kinderen het liefst willen zien als ze jongvolwassen zijn, is bijna altijd hetzelfde voor beide ouders. Ook al zijn ze het over veel dingen niet eens met elkaar. Ze willen dat hun kind een prettig persoon wordt, die goed in zijn vel zit.” De komende twee jaar worden de kansrijke elementen binnen deze werkwijze verder onderzocht binnen Duurzaam samenwerken na scheiding, een van de pijlers binnen het programma Scheiden zonder Schade – Een goed begin.

"We organiseren lunchbijeenkomsten en de professionals kunnen elkaar in de groep vragen stellen en daar informatie vinden en delen. We delen bijvoorbeeld een casus en vragen aan de deelnemers van de groep hoe zij dit zouden oppakken."

Samenvoegen van kennis en praktijk is waardevol

Van Vliet is erg trots op het succes van de groep. “We hebben nu ruim 1.000 deelnemers. Uiteindelijk willen we de centrale vindplek worden in het land voor alles rondom scheiden.” “Het is een mooie coproductie van het NJi en het Kenniscentrum”, vult Bergenhenegouwen aan.

“Wij brengen de kennis in, zij meer de praktijk. Het samenvoegen van kennis en praktijk is heel waardevol. Deze groep is in een rap tempo groot geworden, we kunnen er zoveel mee. Bij complexe scheidingen zijn meestal veel professionals betrokken, van financiële, psychosociale tot juridische professionals. Op dit platform verbinden wij al die groepen met elkaar. We hebben elkaar hard nodig om aan te vullen waar de behoeftes liggen.”

Meer informatie

  • Online groep Scheiden zonder Schade

Deel deze pagina