9/43
  • Pages
01 Home
02 Voorwoord
03 Onze opgaven
04 1. Meer flexibel inspelen op de omgeving
05 Opvoeden in een opwarmend klimaat
06 Maatwerk voor meiden
07 Het vastlopen van hulp samen doorbreken
08 Inbreng van jongeren verwerkt in herziene richtlijn Uithuisplaatsing en terugplaatsing
09 Kennis en handvatten voor raadsleden en wethouders
10 Community-based preventieaanpak voor middelengebruik
11 2. Het kansrijk opgroeien centraal stellen
12 Sterke pedagogische basis steunt gezinnen
13 Slimme samenwerking gevraagd voor mbo-studenten
14 Jongeren praten mee over bestrijden schoolverzuim
15 Dit vinden jongeren belangrijk in jeugdhulp
16 Jeugdparticipatie leidt tot betere kwaliteit jeugdhulp
17 Community-vorming voor sterke wijken
18 Iedereen kan wat doen tegen armoede
19 3. Vergroten en verbreden van ons bereik
20 Website NJi.nl
21 Social media
22 NJi online in 2022
23 Meest impactvolle perscontacten van 2022
24 Evenementen en campagnes
25 4. Kwaliteitsontwikkeling en effectiviteit
26 Leren en ontwikkelen voor betere kwaliteit pleegzorg
27 Centrale vindplek voor alles rondom scheiden
28 Nieuwe beoordelingsprocedure databank sluit beter aan op jeugdveld
29 Internationale kennis
30 Jongerenparticipatie in Ierland
31 Erasmus+ Jeugd
32 Erasmus+ Sport
33 European Year of Youth
34 European Solidarity Corps
35 Wat speelde er in de organisatie
36 Organisatieontwikkeling
37 Jongerenpanel: de stem van jongeren binnen het NJi
38 Medewerkers in cijfers
39 Ondernemingsraad
40 Raad van Toezicht
41 Financiën en jaarrekening (verkorte samenvatting)
42 Overzicht publicaties en activiteiten
43 Colofon

Kennis en handvatten voor raadsleden en wethouders

In 2022 bood het NJi kennis en handvatten voor nieuwe raadsleden en wethouders. Daarmee konden ze een goede start maken met de portefeuille jeugd.

1. Meer flexibel inspelen op de omgeving > Kennis en handvatten voor raadsleden en wethouders

Gemeenteraadsleden en wethouders spelen een belangrijke rol bij het sturen op het jeugdveld. Daarmee zijn ze dus ook een belangrijke factor voor het kansrijk opgroeien van kinderen en jongeren.

Gemeenteraadsverkiezingen Om die reden was het NJi vorig jaar nauw betrokken bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Het was de tweede keer na de decentralisatie in 2015, toen de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg bij gemeenten kwam te liggen. Dat betekende dat er overal in het land veel nieuwe raadsleden zijn bijgekomen, tussen de 40 en 70 procent. “Een groot aantal daarvan heeft het dossier jeugdbeleid op hun bordje gekregen, waarbij flinke tekorten spelen en belangrijke keuzes moeten worden gemaakt”, licht Bram van den Berg, onderzoeker en adviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) toe.

“Samen met onze partners wilden we deze raadsleden en wethouders snel op vlieghoogte krijgen, hen snel informatie geven om te kunnen besturen op dit complexe dossier. Zij zijn immers de stem van elke inwoner. Het is belangrijk dat die terugkomt in beleid.”

En een goede start als raadslid of wethouder kan alleen met de juiste informatie. Raadsleden hebben basiskennis en handvatten nodig om goed uit de startblokken te komen. Voor wethouders is het fijn om beknopt informatie te kunnen vinden, om zo goed uit de startblokken te komen. Daarom hebben we een overzichtspagina met kennis voor wethouders ontwikkeld. Van den Berg: “We hebben bij raadsleden gepolst op wat voor soort informatie zij zitten te wachten. Van daaruit hebben we kennis en handvatten ontwikkeld. In aanloop naar de verkiezingen hebben we informatie toegestuurd voor de verkiezingsprogramma’s, over wat volgens ons bijdraagt aan effectief jeugdbeleid.

Na de verkiezingen hebben we een pakket gestuurd om ze snel van informatie te voorzien over het jeugdveld. Dat bestond onder meer uit een checklist hoe je het goed organiseert als gemeente en een overzicht van het jeugdveld: waar zijn spelers te vinden en waar is professionaliteit te vinden? Daarnaast hebben we een pagina opgezet met veelgestelde vragen van en voor raadsleden, plus een overzicht van andere websites waar meer informatie te vinden is. Tot slot hebben we ook nog een infographic gemaakt die laat zien hoe je het best kunt sturen in het jeugdveld.”

De informatie werd zowel door raadsleden als door andere partners goed ontvangen. Met name de checklist en de 10 tips voor raadsleden deden het goed. Die laatste was in het magazine van Jeugdzorg Nederland, die een special rond de verkiezingen deed, de best bezochte pagina. “Deze tips van het NJi delen we ook graag in Utrecht voor alle (en dus ook de nieuwe) raadsleden”, reageerde Lokalis op LinkedIn. Een van de raadsleden reageerde op hetzelfde social mediakanaal: “Het is een fraaie poging nieuwe raadsleden en wethouders een beter begrip van en grip op de volle breedte van de Jeugdzorg en alle aanpalende terreinen mee te geven. Hard nodig en grote problemen om aan te pakken.”

Meer informatie

  • Overzichtspagina's raadsleden met alle relevante informatie rondom jeugd om goed uit de startblokken te komen.
  • Overzichtspagina's wethouders met alle informatie voor een goede start als wethouder.
  • Checklist voor effectief jeugdbeleid in coalitieakkoord – raadsleden. Met alle informatie om te zien of een coalitie- of raadsakkoord bijdraagt aan jeugdbeleid dat werkt voor kinderen en jongeren.

Deel deze pagina