17/43
  • Pages
01 Home
02 Voorwoord
03 Onze opgaven
04 1. Meer flexibel inspelen op de omgeving
05 Opvoeden in een opwarmend klimaat
06 Maatwerk voor meiden
07 Het vastlopen van hulp samen doorbreken
08 Inbreng van jongeren verwerkt in herziene richtlijn Uithuisplaatsing en terugplaatsing
09 Kennis en handvatten voor raadsleden en wethouders
10 Community-based preventieaanpak voor middelengebruik
11 2. Het kansrijk opgroeien centraal stellen
12 Sterke pedagogische basis steunt gezinnen
13 Slimme samenwerking gevraagd voor mbo-studenten
14 Jongeren praten mee over bestrijden schoolverzuim
15 Dit vinden jongeren belangrijk in jeugdhulp
16 Jeugdparticipatie leidt tot betere kwaliteit jeugdhulp
17 Community-vorming voor sterke wijken
18 Iedereen kan wat doen tegen armoede
19 3. Vergroten en verbreden van ons bereik
20 Website NJi.nl
21 Social media
22 NJi online in 2022
23 Meest impactvolle perscontacten van 2022
24 Evenementen en campagnes
25 4. Kwaliteitsontwikkeling en effectiviteit
26 Leren en ontwikkelen voor betere kwaliteit pleegzorg
27 Centrale vindplek voor alles rondom scheiden
28 Nieuwe beoordelingsprocedure databank sluit beter aan op jeugdveld
29 Internationale kennis
30 Jongerenparticipatie in Ierland
31 Erasmus+ Jeugd
32 Erasmus+ Sport
33 European Year of Youth
34 European Solidarity Corps
35 Wat speelde er in de organisatie
36 Organisatieontwikkeling
37 Jongerenpanel: de stem van jongeren binnen het NJi
38 Medewerkers in cijfers
39 Ondernemingsraad
40 Raad van Toezicht
41 Financiën en jaarrekening (verkorte samenvatting)
42 Overzicht publicaties en activiteiten
43 Colofon

Community-vorming voor sterke wijken

Vanuit betere samenwerking van wijkprofessionals ontstaat beter zicht op wat er speelt achter de voordeur in wijken. In 2022 startte het programma Integraal Werken in de Wijk met live- inspiratiesessies.

2. Het kansrijk opgroeien centraal stellen > Community-vorming voor sterke wijken

Of het nu gaat om een thuiswonende oudere met beginnende dementie en fysieke beperkingen of een alleenstaande moeder met verslavingsproblemen en schulden. Het zijn juist de professionals in de wijken die zicht hebben op zulke complexe leefsituaties.

Denk bijvoorbeeld aan leerkrachten, huisartsen, zorg- en welzijnsprofessionals van wijkteams of ambtenaren in het sociaal domein. Wanneer al deze wijkprofessionals beter samenwerken en hun kennis delen met elkaar kunnen zij mensen met meervoudige problemen en hun mantelzorgers beter helpen.

Pesten en onveiligheid

Een voorbeeld is pesten, vertelt Mirella van den Burg, adviseur onderwijs en veiligheid van het NJi. “Een school is er verantwoordelijk voor dat elke leerling zich veilig voelt op school. Pesten gebeurt op school, maar gaat door na schooltijd. Buiten de hekken van de school. Hoe ga je hier samen mee om? Het is belangrijk dat partners in de wijk hierover uitwisselen en hun eigen expertise inzetten. Samen met kinderen en ouders werken aan een veilige community. De school kan hierbij samenwerken met bijvoorbeeld een sportcoach of jongerenwerker.”

In de klas kan tot uiting komen dat een kind niet veilig is binnen het gezin. Dan wil je dat er een goede samenwerking is met andere organisaties en er snel geschakeld kan worden. Je wil dat er zo’n goede samenwerking is in de wijk, dat een gezin vlot de ondersteuning krijgt die nodig is. Van den Burg: “Hiervoor is het nodig om met elkaar in verbinding te staan, bewust en continu te werken aan de professionele relatie en erop te vertrouwen dat de andere doet wat nodig is voor het gezin. Zo ontstaat er een community. En daarmee creëer je sterke wijken.”

Integraal werken in de wijk

Dat is het gedachtegoed van het programma Integraal werken in de wijk, een samenwerkingsproject van het NJi, Movisie, NCJ, Vilans en Werkplaatsen Sociaal Domein. Het programma is erop gericht om zich meer in te zetten voor deze community-vorming. De focus daarbij is vooral gericht op kwetsbare doelgroepen, zoals mensen met een licht verstandelijke beperking of psychische problemen, met meervoudige vragen, maar ook op de toegang tot ondersteuning en zorg en op samenwerken met mantelzorgers, de buurt en andere professionals.

In 2022 heeft het programma twee live-inspiratiesessies ‘Praktijk aan het woord’ gegeven. Op 6 oktober had de eerste sessie als thema ‘Het gewone leven is er voor iedereen, ook met een lvb’, en op 3 november stond de samenwerkingsrelatie tussen wijkteam- en onderwijsprofessionals centraal. “Het ging over vertrouwen in elkaar”, licht Van den Burg toe. “Dat gaat over elkaar leren kennen, wat je takenpakket is en expertise, maar ook wat je waarden en overtuigingen zijn. Dat je elkaar niet laat vallen als het spannend wordt. Heb een professionele houding en houd het hogere doel voor ogen: we doen het allemaal voor het gezin en het kind.”

Meer informatie

  • Integraal werken in de wijk

Deel deze pagina