Erasmus+ Jeugd
Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ Jeugd bestaat inmiddels 35 jaar. Het belangrijkste doel van het programma is het stimuleren van jongeren om hun wereld te vergroten en zich op persoonlijk en professioneel gebied te ontwikkelen. Naast de subsidielijnen, gericht op het versterken van de kwaliteit van het jongerenwerk, heeft vooral het versterken van jongerenparticipatie een belangrijke rol.
Internationale kennis > Erasmus+ Jeugd
Levvel MEE: Jongeren in de jeugdzorg delen hun verhaal
Binnen de subsidielijn Jongerenparticipatie krijgen jongeren de mogelijkheid, en waar nodig, de ondersteuning om hun mening te vormen en te uiten. Zo kunnen ze bijdragen aan besluitvorming en deze waar mogelijk ook beïnvloeden. Zorgorganisatie Levvel heeft met subsidie van Erasmus+ Jeugd de participatiegroep Levvel MEE (Met Eigen Ervaring) opgericht. Deze groep bestaat uit jongeren met ervaring in de jeugdzorg en is door hen zelf vormgegeven.
Het idee voor de groep ontstond in gesprekken met jongeren, die al langer meedenken en meepraten binnen Levvel. Vanuit Levvel MEE krijgt het bestuur van Levvel nu gevraagd en ongevraagd input van deze jongeren. Het liefst bedenken de jongeren hun eigen projecten om hun verhalen te delen en stem te laten horen. Lees meer >
"Ik vind het enorm waardevol om mijn eigen ervaringen in te zetten bij Levvel MEE. Vooral als het gaat om wat ik zelf heb gemist in de zorg en wat ik graag anders had gezien. Maar ook wat ik juist fijn of goed vond. Naast toffe dingen doen, is er ook steeds een nieuwe uitdaging op persoonlijk vlak."
Een van de jongeren Fleur over Levvel MEE
Democracy Reloading
In 2022 is Erasmus+ Jeugd samen met de projectgroep Ervaringskennis van het NJi verder gegaan met het vormgeven van een leer- en werktraject voor gemeenten om jongerenparticipatie op lokaal niveau te verstevigen. In het najaar zijn 11 Nederlandse gemeenten gestart met dit traject. Na een gezamenlijke aftrap in Utrecht gingen alle gemeenten aan de slag met een uitgebreide self-assessment binnen hun gemeente. Daarbij werden ze bijgestaan door junior gemeentecoaches, een groep jongeren die verbonden zijn aan dit project en ervaring hebben met lokale jongerenparticipatie. Ook kregen de gemeenten ondersteuning vanuit het Democracy Reloading team in de vorm van intervisie en coaching.
Alle gemeenten zijn daarnaast een eigen experiment/casus gestart binnen hun gemeente. Deze projecten lopen door tot 2023 en zijn bedoeld om een stap verder te komen op het gebied van jongerenparticipatie binnen de eigen gemeente. Naast de intensieve begeleiding van de 11 gemeenten, vonden er ter verdieping in het najaar twee online masterclasses plaats. De twee thema’s daarbij waren: bouwstenen van jongerenparticipatie en het organiseren van participatieve processen). De masterclasses stonden open voor alle gemeenten en werden goed bezocht. Lees meer >
Meer weten over de subsidiemogelijkheden gericht op jeugd en jongerenwerk? Klik hier >