37/43
  • Pages
01 Home
02 Voorwoord
03 Onze opgaven
04 1. Meer flexibel inspelen op de omgeving
05 Opvoeden in een opwarmend klimaat
06 Maatwerk voor meiden
07 Het vastlopen van hulp samen doorbreken
08 Inbreng van jongeren verwerkt in herziene richtlijn Uithuisplaatsing en terugplaatsing
09 Kennis en handvatten voor raadsleden en wethouders
10 Community-based preventieaanpak voor middelengebruik
11 2. Het kansrijk opgroeien centraal stellen
12 Sterke pedagogische basis steunt gezinnen
13 Slimme samenwerking gevraagd voor mbo-studenten
14 Jongeren praten mee over bestrijden schoolverzuim
15 Dit vinden jongeren belangrijk in jeugdhulp
16 Jeugdparticipatie leidt tot betere kwaliteit jeugdhulp
17 Community-vorming voor sterke wijken
18 Iedereen kan wat doen tegen armoede
19 3. Vergroten en verbreden van ons bereik
20 Website NJi.nl
21 Social media
22 NJi online in 2022
23 Meest impactvolle perscontacten van 2022
24 Evenementen en campagnes
25 4. Kwaliteitsontwikkeling en effectiviteit
26 Leren en ontwikkelen voor betere kwaliteit pleegzorg
27 Centrale vindplek voor alles rondom scheiden
28 Nieuwe beoordelingsprocedure databank sluit beter aan op jeugdveld
29 Internationale kennis
30 Jongerenparticipatie in Ierland
31 Erasmus+ Jeugd
32 Erasmus+ Sport
33 European Year of Youth
34 European Solidarity Corps
35 Wat speelde er in de organisatie
36 Organisatieontwikkeling
37 Jongerenpanel: de stem van jongeren binnen het NJi
38 Medewerkers in cijfers
39 Ondernemingsraad
40 Raad van Toezicht
41 Financiën en jaarrekening (verkorte samenvatting)
42 Overzicht publicaties en activiteiten
43 Colofon

Jongerenpanel: de stem van jongeren binnen het NJi

Het NJi-jongerenpanel vertegenwoordigt de stem van jongeren binnen het NJi. Panelleden Jasper en Anniek werden hierover geïnterviewd door panellid Nikki. Want wat doet het jongerenpanel precies? En wie zitten erachter?

Wat speelde er in de organisatie > Jongerenpanel: de stem van jongeren binnen het NJi

Wat is de rol van het panel? Jasper: “We helpen het NJi door mee te kijken, schrijven en lezen, onze mening te geven en ervaringskennis te delen. We gaan mee naar verschillende events en praten en adviseren over onderwerpen die wij belangrijk vinden. Zo ging ik in gesprek met Rutger Hageraats, bestuurder van het NJi, voor het VER_haal magazine.”

Doen jullie nog meer? Anniek: “Zeker. We werken gezamenlijk en individueel aan onderwerpen die ons aangaan. Eén keer in de maand komen we bijeen om van elkaar te leren en te werken aan een groepsopdracht. Wij hebben zelf mogen beslissen waar ons project over gaat en in welke vorm we dat willen doen. Daarnaast werken we ook nog aan een individuele opdracht.”

Wat zijn jullie individuele opdrachten? Jasper: “Ik werk aan het onderwerp polarisatie en schrijf webteksten voor jongeren. Hoe kun je als jongere omgaan met situaties, -bijvoorbeeld in een vriendengroep of een voetbalteam-, waarbij iemand iets heftigs zegt en iemand anders ook, wat met elkaar botst. Hoe ga je daar dan mee om als je ertussen staat.”

En Anniek? Anniek: “Ik werk aan het onderwerp pesten. Tijdens het lezen van webteksten over dit onderwerp zagen we dat er woorden in staan die jongeren niet begrijpen. Dus dat zijn we aan het herschrijven, zodat het voor jongeren toegankelijker is om te lezen. Waar we ook achter kwamen, is dat veel jongeren het heel saai vinden om teksten te lezen. Daarom denken we na over andere vormen om kennis aan te bieden.”

Alle thema’s waarmee het jongerenpanel zich bezighoudt:

  • Radicalisering en polarisatie
  • Jeugdhulp en kinderrechten
  • Kleinschalig verblijf
  • Ervaringskennis en jeugdparticipatie
  • Pesten
  • Uithuisplaatsing
  • Kindermishandeling
“Het NJi-jongerenpanel bestaat uit een groep van acht jongeren, van 16 tot en met 21 jaar. We zijn het tweede jongerenpanel van het NJi. In april 2022 zijn we gestart."

Anniek

Waarom doen jullie mee aan het panel? Anniek: “Iedereen in het jongerenpanel wil inspraak en medezeggenschap hebben en impact maken. We vinden dat wij meegenomen moeten worden in beslissingen die ook voor ons gemaakt worden en waarmee wij in de toekomst moeten leven. En we willen veranderingen tot stand brengen door projecten op te zetten.”

En wat is jullie persoonlijke motivatie? Anniek: “Ik vind het zelf het leukste dat ik nieuwe mensen leer kennen, die ik anders nooit in mijn leven zou zien. Iedereen woont door heel Nederland, zelfs België. Maar ook gewoon dat je impact kan maken op een bepaald onderwerp. Ik vind het belangrijk om mijn stem te uiten, op welke manier dan ook.” Jasper: “Ik heb voor het jongerenpanel gekozen, omdat ik later heel graag de politiek in wil. Ik vind inspraak en medezeggenschap heel belangrijk en interessant.”

Wat leren jullie van het jongerenpanel? Jasper: “We krijgen de mogelijkheid om te groeien, dankzij begeleiding, trainingen en events. Ieder van ons legt zijn eigen pad af, met zijn eigen leerdoelen. Onze begeleiders van het NJi ondersteunen ons daarbij.”

"We krijgen de mogelijkheid om te groeien, dankzij begeleiding, trainingen en events. Ieder van ons legt zijn eigen pad af, met zijn eigen leerdoelen. Onze begeleiders van het NJi ondersteunen ons daarbij."

Jasper

Deel deze pagina