8/43
  • Pages
01 Home
02 Voorwoord
03 Onze opgaven
04 1. Meer flexibel inspelen op de omgeving
05 Opvoeden in een opwarmend klimaat
06 Maatwerk voor meiden
07 Het vastlopen van hulp samen doorbreken
08 Inbreng van jongeren verwerkt in herziene richtlijn Uithuisplaatsing en terugplaatsing
09 Kennis en handvatten voor raadsleden en wethouders
10 Community-based preventieaanpak voor middelengebruik
11 2. Het kansrijk opgroeien centraal stellen
12 Sterke pedagogische basis steunt gezinnen
13 Slimme samenwerking gevraagd voor mbo-studenten
14 Jongeren praten mee over bestrijden schoolverzuim
15 Dit vinden jongeren belangrijk in jeugdhulp
16 Jeugdparticipatie leidt tot betere kwaliteit jeugdhulp
17 Community-vorming voor sterke wijken
18 Iedereen kan wat doen tegen armoede
19 3. Vergroten en verbreden van ons bereik
20 Website NJi.nl
21 Social media
22 NJi online in 2022
23 Meest impactvolle perscontacten van 2022
24 Evenementen en campagnes
25 4. Kwaliteitsontwikkeling en effectiviteit
26 Leren en ontwikkelen voor betere kwaliteit pleegzorg
27 Centrale vindplek voor alles rondom scheiden
28 Nieuwe beoordelingsprocedure databank sluit beter aan op jeugdveld
29 Internationale kennis
30 Jongerenparticipatie in Ierland
31 Erasmus+ Jeugd
32 Erasmus+ Sport
33 European Year of Youth
34 European Solidarity Corps
35 Wat speelde er in de organisatie
36 Organisatieontwikkeling
37 Jongerenpanel: de stem van jongeren binnen het NJi
38 Medewerkers in cijfers
39 Ondernemingsraad
40 Raad van Toezicht
41 Financiën en jaarrekening (verkorte samenvatting)
42 Overzicht publicaties en activiteiten
43 Colofon

Inbreng van jongeren verwerkt in herziene richtlijn Uithuisplaatsing en terugplaatsing

De inbreng van jongeren heeft geleid tot concrete aanscherpingen en focus in de herziening van de richtlijn Uithuisplaatsing en terugplaatsing.

1. Meer flexibel inspelen op de omgeving > Inbreng van jongeren verwerkt in herziene richtlijn Uithuisplaatsing en terugplaatsing

“Een uithuisplaatsing was eigenlijk niet nodig geweest als er hulp was geweest gericht op de dynamiek binnen ons gezin. Want daar lag het werkelijke probleem." "Mijn uithuisplaatsing kwam helemaal onverwacht, ik wist niet dat zo’n leefgroep überhaupt bestond. Ook onderweg in de auto is me niets verteld. Het was een super chaotisch gebeuren. Ik was zo onwetend. Ik wist niet waarheen, waarom en waar. Mijn koffer was al ingepakt. Het voelde zo raar.”

Het zijn quotes van jongeren die hun ervaringen inbrachten in 2 jongerenbijeenkomsten die het NJi in 2022 organiseerde in het kader van de herziening van de richtlijn Uithuisplaatsing. Daar waren in totaal 9 jongeren voor uitgenodigd.

Want wie kan nu beter vertellen wat er allemaal gebeurt in het proces van een uithuisplaatsing dan de betrokken jongeren zelf? En daar wordt niet altijd even goed naar geluisterd, zo bleek uit de bijeenkomsten.

Uiterste middel

Een uithuisplaatsing is een ingrijpende gebeurtenis voor het hele gezin. Het is een uiterste middel als andere oplossingen niet voldoende hebben geholpen om de thuissituatie te verbeteren. De richtlijn Uithuisplaatsing en terugplaatsing ondersteunt jeugdprofessionals bij het beslissen erover. Ook helpt de richtlijn om de situatie van het kind zorgvuldig te beoordelen en uithuisplaatsingen zo veel mogelijk te voorkomen door tijdig effectieve interventies in te zetten.

“In de richtlijn moeten we handelingsperspectief zo goed mogelijk laten aansluiten bij de leefwereld van jongeren.”, vertelt Els Mourits, projectleider bij het NJi. “Juist daarom wilden we hun stem ook laten horen, aangezien in de herzieningswerkgroep wel ouders maar geen jongeren zaten.”

Concrete aanscherpingen

De bijeenkomsten met jongeren hebben geleid tot een aantal concrete aanscherpingen van de richtlijn, en in aanpassingen in het kennisdossier op de NJi website. Een voorbeeld daarvan is de visie waarop kinderen en ouders contact met elkaar houden na uithuisplaatsing, vertelt Esther Kooymans, adviseur bij het NJi. “Er wordt altijd gedacht dat er zo veel mogelijk contact moet worden gehouden. De jongeren lieten juist weten dat afstand af en toe juist nodig is en ook dat het in de tijd kan veranderen naar meer of minder behoefte aan contact en de jeugdprofessional daar dus naar moet blijven vragen.”

Een ander verbeterpunt die de jongeren meegaven aan de richtlijn is dat er meer oog moet zijn voor persoonlijke en psychische problemen van de ouders. Kooymans: “Persoonlijke problemen van ouders hebben invloed op hun opvoedingsvaardigheden. Voor ons is het een reden om dit een meer prominente rol te laten spelen in de richtlijn.”

Uitdaging

We willen vaker jongeren betrekken bij ons werk, maar het is niet altijd makkelijk. Het vraagt aandacht, tijd, maar het is ook super belangrijk, nuttig en waardevol omdat ons werk er ook echt aantoonbaar beter van wordt.

Het NJi blijft contact zoeken met de jongeren. Daarbij zal de nadruk liggen op hoe zij contact willen, hoe vaak en op welke manier.

Meer informatie

  • Richtlijn Uithuisplaatsing en terugplaatsing
  • Uithuisplaatsing

Deel deze pagina