2. Geef jeugd tijd en ruimte

Kinderen en jongeren moeten de tijd en ruimte krijgen om te zijn wie ze kunnen zijn, en te ontdekken wat past bij hen. In ons werk hebben we daarbij extra aandacht gehad voor het welbevinden van kinderen en ouders. En goed geluisterd naar wat zij zelf belangrijk vinden.

Steun bij opvoeden en ouderschap >

Van jeugd naar volwassenheid >

Ervaringskennis >

Voor het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren zijn verbinding met anderen, grip op je eigen leven en kunnen meedoen minstens zo belangrijk als goede schoolprestaties en maatschappelijk succes. En dat is nou net waar onze samenleving op gericht is.

Het is dan ook tijd voor een andere benadering, stelt Anita Kraak, expert bij het NJi. Corona heeft als een vergrootglas gewerkt. “Ons streven naar succes, het professioneel repareren van alles wat niet perfect is en de neiging tot risicomijdend gedrag belemmeren de veerkracht, die kinderen en jongeren, en wij als samenleving, juist zo hard nodig hebben.”

“Ons streven naar succes, het professioneel repareren van alles wat niet perfect is en de neiging tot risicomijdend gedrag belemmeren de veerkracht, die kinderen en jongeren, en wij als samenleving, juist zo hard nodig hebben."

Lekker in je vel zitten In 2021 hebben we daar steeds meer oog voor gekregen, vertelt Kraak. “Toen het Nationaal Programma Onderwijs vooral gericht bleek op het inhalen van onderwijsachterstanden, groeide het besef dat we er ook voor moesten zorgen dat kinderen weer lekker in hun vel komen te zitten.” Ook de kansengelijkheid in het onderwijs kwam onder een loep te liggen door de coronacrisis. Het streven naar geluk en perfectie blijkt verscherpt te zorgen voor een tweedeling in ons land. Kraak: “Kijk hoe kinderen onderling met elkaar praten of je naar het vmbo of naar de havo gaat. Daar zit hiërarchie in. Dat vind ik zorgelijk. Als jouw ouders geen geld hebben voor bijles, of jij moet met twee broertjes en een zusje die ene laptop delen voor het thuisonderwijs, zien jouw mogelijkheden er heel anders uit. De tweedeling is door corona verscherpt, terwijl deze kinderen en jongeren wel de samenleving van de toekomst zijn. Daarin zij moeten samen complexe vraagstukken kunnen oppakken, zoals die van het klimaat en de arbeidsmarkt.” Door corona bleek dat jongeren en kinderen vooral behoefte hebben aan contact met anderen. Juist die verbinding is nodig om te ontdekken wat je wilt, vult Marielle Balledux, senior adviseur bij het NJi, aan. “Daarvoor heb je ontmoetingen nodig met andere mensen en culturen. We moeten kinderen ondersteunen in het ontdekken van hun talenten en passies. Geef hen tijd en ruimte om te zijn wie ze kunnen zijn, en wat past bij hen, in plaats van dat ze allemaal professor moeten worden. En luister ook naar de jongeren zelf. We maken nog niet genoeg gebruik van hun wijsheid. We weten dat verbinding helpt, op straat, op de musical-les, op school. Dat is de basis. Daar moeten we samen aan werken. Ook in 2022. “

Deel deze pagina