Van jeugd naar volwassenheid

Volwassen worden gaat met vallen en opstaan. Met het project ‘Van jeugd naar volwassenheid’ draagt het NJi met kennis bij aan de ontwikkeling van jongeren in de leeftijd van 16-27 jaar naar deze nieuwe levensfase. Hier dienen zich nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden aan, maar hebben jongeren ook een grotere kans om problemen te ontwikkelen. Zeker kwetsbare jongeren.

2. Geef jeugd tijd en ruimte > Van jeugd naar volwassenheid

In het project hebben we dan ook oog voor de normale overgangen die in deze levensfase horen. Van het afronden van school en opleiding, het eigen geld verdienen en hiermee leren omgaan, tot relaties aangaan en het onderhouden van vriendschappen. Ook horen daar zelfstandig wonen en formele zaken zelf regelen bij, zoals het aanvragen zorgverzekering, uitkering of studiefinanciering. Kwetsbare jongeren In samenwerking met Movisie, Ingrado, Divosa, ExpEx, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), MBO Raad, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), Jeugdzorg Nederland, het Rijk en de gemeenten heeft het NJI de afgelopen jaren kennis opgehaald, gedeeld en verrijkt vanuit het actieprogramma 16-27 jaar. Het doel daarbij is om jongeren tussen de 16 en 27 jaar in een kwetsbare positie zo optimaal mogelijk te begeleiden naar zelfstandigheid. Vanuit het NJi is vooral kennis ontwikkeld, en gedeeld op basis van de vragen van beleidsmakers en professionals die jongeren ondersteunen bij het vinden van een stabiele basis voor volwassenheid. Centraal stonden de wensen, de mogelijkheden en het tempo van deze jongeren zelf.

“In samenwerking met het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (OZJ) zijn we vanuit de aanpak Toekomst Gericht Werken ook kennis gaan ophalen en delen in de regio’s."

Illustratie: Digitale Klerken

“In samenwerking met het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (OZJ) zijn we vanuit de aanpak Toekomst Gericht Werken ook kennis gaan ophalen en delen in de regio’s. Ook hebben we leergangen vakmanschap en inkoop aangeboden, zoals in Midden Holland, Leiden en Lekstroom”, vertelt Mariës Zegers, adviseur bij het NJi. “De uitgebreide verkenning wordt nu uitgewerkt. Daarnaast hebben we literatuuronderzoek gedaan naar Toekomstgericht Werken en de overgang van jeugd naar volwassenheid.”

Binnen het actieprogramma was het NJi eerder gevraagd om de coördinatie op zich te nemen over de website 16-27.nl. Na 5 jaar liep het actieprogramma af. In 2021 is in overleg met het ministerie van VWS besloten de website 16-27 jaar te stoppen en de kennis op de eigen website van het NJi te vullen. “We zijn toen het gesprek aangegaan met alle betrokken partners, om te kijken waar alle kennis het beste kan worden ondergebracht. We wilden niet dat het zou verdwijnen”, vertelt Mariës Zegers.

Kennisdossier

Een deel van de kennis van de website 16-27 wordt gebruikt om het eigen kennisdossier Ondersteuning Jeugd naar Volwassenheid op onze website te realiseren. Dat dossier willen we het komend jaar verder uitbreiden om naast beleidsmakers en jeugdprofessionals ook een bredere groep jongeren en hun ouders bereiken, dus niet meer alleen kwetsbare jongeren. “We gaan ons ook richten op vraagstukken zoals schaarste op de woningmarkt”, legt Zegers uit. “Dat nieuwe kennisdossier krijgt nu steeds meer vorm.”

Daarnaast zoekt het NJi ook de samenwerking met het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (KJP) en het Kenniscentrum Licht Verstandelijke Beperking (LVB). Zegers: “Ook zij hebben vanuit hun praktijk kennis over de groep jongeren die de overgang maken naar volwassenheid. Die willen we gaan samenvoegen.”

Dit moet uiteindelijk leiden tot een uitgebreid en toegankelijk kennisdossier voor beleidsmakers, professionals, jongeren en hun ouders, waar ze alles kunnen vinden over de overgang van jeugd naar volwassenheid. Van wonen, werk, welzijn, tot onderwijs, arbeidsmarkt en toekomstgericht werken.

Deel deze pagina