Ervaringskennis

Kinderen en jongeren beschikken over waardevolle kennis, kunde en ervaringen. Zij ondervinden immers dagelijks hoe het is om jong te zijn. Niemand weet beter dan jongeren zelf in welke situatie zij zich begeven, waar ze opgroeien en welke uitdagingen ze tegenkomen. Wanneer je hen hoort, betrekt en serieus neemt sluit je beter aan bij wat zij nodig hebben. Nu én in de toekomst.

2. Geef jeugd tijd en ruimte > Ervaringskennis

Het inzetten van ervaringsdeskundigheid en jongerenparticipatie gebeurt op steeds meer plekken in het jeugdveld. Echter, in veel gevallen gebeurt dit nog erg versnipperd. De verantwoordelijkheid ligt bijvoorbeeld bij één persoon, waardoor het risicogevoelig is. “Om dit duurzamer te maken heeft het NJi in 2021 een stevige kennisbasis neergezet rond ervaringskennis, jeugdparticipatie en ervaringsdeskundigheid. Die is te vinden op NJi.nl”, vertelt Martijn Drost, Projectleider Ervaringskennis.

“Op allerlei fronten bieden kinderen, jongeren en ervaringsdeskundigen waardevolle informatie, waar we zoveel mogelijk van gebruik moeten maken. Niemand kent hun wereld beter dan zijzelf. Betekenisvolle participatie geeft kinderen en jongeren bovendien het gevoel dat ze gezien worden en dat hun mening ertoe doet.”

“Op allerlei fronten bieden kinderen, jongeren en ervaringsdeskundigen waardevolle informatie, waar we zoveel mogelijk van gebruik moeten maken. Niemand kent hun wereld beter dan zijzelf.

Jongerenpanel

Onder het mom van ‘practice what you preach’ heeft het NJi in 2021 voor het eerst een Jongerenpanel opgezet. 4 jongeren, 2 gymnasiumleerlingen en 2 jongeren in een tussenjaar, hebben een half jaar meegelopen bij het NJi. Ze hebben gekeken naar onze projecten, organisatie en communicatie. Ze hebben met de directie meegelopen, en gekeken hoe jeugdparticipatie een structurele plek kan krijgen binnen het NJi.

Een van de leden van het panel was Anneloes van der Hout uit Arnhem, momenteel in 5 gymnasium. Ze kwam bij ons terecht via de organisatie Jongerenambassadeurs, die het Jongerenpanel van het NJi aanbood als een van de Droomplekken. Ze raadt het iedereen aan om dit ook te doen. “Het is fijn dat er oprecht naar ons wordt geluisterd. Ik vond het echt heel leuk.” Van der Hout keek onder meer met Martijn Drost hoe het NJi de informatie op website beter kan laten aansluiten op de behoeften van jongeren.

“Daar zijn onder andere meer plaatjes, meer lijstjes en infographics voor nodig. Jongeren zijn lui en hebben geen zin om lange lappen tekst te lezen. Ik vind het heel goed dat er voor de jeugd een centrale plek is waar ze informatie kunnen vinden en kunnen meedenken.” Samen met de drie andere jongeren in het panel heeft Anneloes ook gekeken hoe jongeren standaard meer inspraak kunnen hebben bij het NJi. Een van de conclusies in hun eindverslag was dat elk jaar een Jongerenpanel mee moet denken. Die conclusie deelt het NJi. Ze waren enthousiast over de vorm van een Jongerenpanel. Die conclusie deelt het NJi. Half maart is dan ook de werving van het nieuwe Jongerenpanel voor 2022 gestart.

Infographic van onze suggesties



Kennisontwikkeling en activiteiten in samenwerking met partners

Rondom de kennisontwikkeling werkt het NJi samen met verschillende partners. Zo publiceerden we samen met ExpEx en Stichting Alexander een onderzoek van ervaringsdeskundige jongeren over hoe zij beter kunnen worden ingezet in de jeugdhulp.

In het onderzoek hebben jongeren zelf 21 ervaringsdeskundige jongeren geïnterviewd over wat er goed gaat en wat beter kan in de praktijk. Hun rapport 'Gelijkwaardig, eigen en wijs' schetst wat de inzet van ervaringsdeskundigen oplevert en wat er nog te verbeteren valt. “Jongeren die als ervaringsdeskundige worden ingeschakeld, lopen nog vaak op tegen onduidelijke doelen, onuitgesproken verwachtingen en vooroordelen. Ook missen ze soms begeleiding of intervisie vanuit de organisaties die hen inschakelen”, vertelt Drost. Verder werd in 2021 het e-magazine ‘Listen Up!’ ontwikkeld naar aanleiding van de Week van de Jongerenparticipatie en Ervaringsdeskundigheid in de Jeugdzorg. Dit was een mooie samenwerking met de NJR, BGZJ, Kenniscentrum KJP, ExpEx én ervaringsdeskundige jongeren. “In het e-magazine vertellen ervaringsdeskundigen en verschillende partijen over de meerwaarde van de samenwerking met jongeren. Ook biedt het magazine handvatten voor partijen voor wie samenwerken met jongeren nog nieuw en spannend is. Dat maakt dit e-magazine een must-read voor iedereen die werkt in een gemeente of jeugdhulpinstelling.”

Lees hier het e-magazine ‘Listen Up!’ >

Deel deze pagina