Beleidsontwikkelingen
Een stap in de richting van collectieve financiering van Zorg in Onderwijstijd
Na het verschijnen van het onderzoeksrapport van DSP-Oberon en de Onderwijsconsulenten in 2022 kwamen de ministeries OCW en VWS met een beleidsreactie (p.17-20). Daarin doen zij een voorstel om de financiering op school voor leerlingen met een zorgbehoefte eenvoudiger te organiseren.
Dit voorstel is op 31 mei 2023 in een commissiedebat besproken (verslag). Tijdens Oplossingenlab12 op 6 juni 2023 gaf Nanette Smit namens de projectgroep Zorg in Onderwijs van beide ministeries een toelichting.
Belangrijkste punten:
- De ministeries van OCW en VWS willen inzetten op een snel, duurzaam en eenvoudig toekomstperspectief binnen allereerst cluster 3 en 4.*
- Om dit zorgvuldig te doen komt er in de zomer van 2023 een ontwerptafel met betrokkenen uit het veld, gebruikers en (ervarings)deskundigen. Zij stellen een advies op.
- Er komen aanpassingen in de Jeugdwet, de Wet langdurige zorg (Wlz) en onderwijswetgeving. De ministeries willen starten bij de Jeugdwet door te kijken hoe het bieden van ondersteuning en jeugdhulp in het onderwijs direct en collectief kan worden ingezet, zonder indicaties. Vervolgens moet de Wlz hierop aansluiten. De Zorgverzekeringswet (Zvw) wordt vooralsnog niet meegenomen, omdat hier weinig tot geen obstakels worden ervaren.
- Er komt een afbakening van zorg- en onderwijstaken en een definiëring van ‘zorg in onderwijstijd': welke ondersteuning valt onder de verantwoordelijkheid van het onderwijs en welke onder zorg? En wanneer is sprake van maatwerk? Waar nodig en mogelijk wordt dit ook in wet- en regelgeving opgenomen.
- Er komt een verkenning naar mogelijke uitbreiding naar cluster 1, 2** en regulier onderwijs.
* Cluster 3: lichamelijk gehandicapte en/of verstandelijk gehandicapte en langdurig zieke leerlingen (somatisch) Cluster 4: kinderen met psychische stoornissen en gedragsproblemen
** Cluster 1: blinde, slechtziende leerlingen Cluster 2: dove, slechthorende leerlingen of met een taal-spraakontwikkelingsstoornis
In een kamerbrief van 12 juli geven de ministeries meer concrete informatie over de voorgestelde aanpak.
Tijdens het Oplossingenlab van 7 november nam de projectgroep van VWS en OCW ‘Zorg in Onderwijstijd’ de deelnemers mee in de uitkomsten van de zogeheten ‘ontwikkeltafels’. Deze zijn ingericht om zorg in onderwijstijd wettelijk te borgen.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Ga naar: Wat speelt er rond onderwijs-zorgarrangementen? | Nederlands Jeugdinstituut (nji.nl)




Oplossingenlab 12: 6 juni 2023