Hoe organiseer je zorg in onderwijstijd?
Bij de Oplossingsnlabs nemen vanuit het hele land mensen deel om hun ervaringen uit te wisselen. Samen met partners organiseert het NJi al zeven jaar deze interactieve en drukbezochte werkbijeenkomsten. Dit levert inspirerende verhalen uit de praktijk op.
3. Onderwijs > Hoe organiseer je zorg in onderwijstijd?
Oplossingenlabs gaan over manieren om onderwijs en zorg te organiseren voor kinderen met een zeer intensieve zorgvraag in het (speciaal) onderwijs. Én over de mogelijkheden om dit collectief te financieren. Samen met een aantal partners* organiseert het NJi al zeven jaar deze interactieve en drukbezochte werkbijeenkomsten.
Vanuit het hele land nemen mensen deel aan de Oplossingenlabs om hun ervaringen uit te wisselen. Ze werken bij een gemeente, zorgaanbieder, school, samenwerkingsverband of zorgkantoor, of ze maken deel uit van netwerken voor en door ouders. De behoefte aan kennis en inspiratie is groot, want het organiseren en financieren van zorg in onderwijstijd is in de praktijk niet eenvoudig.
*Samenwerkingspartners zijn: VNG, VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland), Sectorraad GO en de zorgarrangeurs van bureau Onderwijsconsulenten.
"De behoefte aan continuïteit in de zorg om goede kwaliteit te ontwikkelen is groot. We openen de Oplossingenlabs daarom altijd met ouders die over hun kind vertellen en deelnemers zo laten ervaren waarom goede en continue zorg van belang is."
Vincent Fafieanie, senior adviseur NJi
"De mensen die naar het Oplossingenlab komen, hebben allemaal een missie. Ze hebben echt hart voor deze bijzondere doelgroep. Iedereen loopt ergens tegenaan en wil dat beter organiseren. Dus wat ik ook meeneem is de energie en inspiratie die vrijkomt als je ziet dat iets bij anderen lukt. Soms zijn dat trajecten van jaren."
Deelnemer Oplossingenlab
Inspiratie breder verspreiden
Sinds twee jaar verwerkt het NJi de bijdragen en opbrengsten van de labs in een speciaal online magazine. In 2024 was het thema De kracht van integraal werken. Zo kunnen ook anderen inspiratie en kennis opdoen uit ervaringsverhalen van ouders, praktijkvoorbeelden, onderzoeksresultaten en beleidsontwikkelingen die in het lab gepresenteerd zijn.
Zoals het verhaal van René, vader van Sem. Zijn zoon heeft een genetische afwijking waardoor hij snel overprikkeld is: "We hebben nu fulltime iemand in de klas die er altijd is. Dat zorgt voor minder verstoringen en uiteindelijk ook voor betere zorg."
Of het praktijkvoorbeeld uit regio Utrecht, waar 37 organisaties de handen ineen sloegen om collectieve zorg in het gespecialiseerd onderwijs mogelijk te maken.

mensen namen deel aan de Oplossingenlabs in 2024

Twee op de drie deelnemers heeft ervaringen gedeeld uit de eigen werkpraktijk
unieke bezoekers namen een kijkje in het magazine
Dit bracht bijna 27.000 paginaweergaven