Stap 3 Uitgangspunten kiezen
Monitoringstool > Stap 3: Uitgangspunten kiezen
Belangrijkste vragen in deze stap
- Heb je goed voor ogen wat je wilt monitoren?
- Wil je inzicht in hoe het gaat met kinderen en jongeren of wil je je ambities en doelen volgen?
Weet je wat je wilt monitoren?
Je kunt om verschillende redenen monitoren. Een veelgenoemde aanleiding is zicht krijgen op hoe het gaat met kinderen en jongeren in de gemeente of regio. Wat speelt er bij kinderen en jongeren? Waar lopen ze tegenaan? Inzicht in hoe het gaat met kinderen en jongeren helpt bij het aanbrengen van focus in je jeugdbeleid en in het onderbouwen van je jeugdbeleid. Daarnaast kun je monitoren om de uitvoering van de gekozen ambities en doelen te volgen. Ben je op de goede weg met het realiseren daarvan? Zie je dat de problemen die je wilt aanpakken verminderen of dat de beschermende factoren waar je op inzet versterkt worden? Door je ambities en doelen te monitoren kom je er niet alleen achter of je de goede dingen doet, maar ook of je deze dingen goed doet. Daarmee kun je de balans opmaken en waar nodig bijsturen.
Bespreek samen met je partners voor welk uitgangspunt jullie de monitor gaan benutten:
- Willen jullie inzicht in hoe de jeugd er nu voor staat? Dit noemen we Staat van onze Jeugd. Het geeft je input om vervolgens ambities en plannen te formuleren.
- Of zijn er al ambities en resultaten waar jullie specifiek op willen monitoren? Dit noemen we Maatschappelijke Resultaten.
Waarom maakt het uit wat mijn uitgangspunt is?
De aanleiding voor het monitoren heeft invloed op wat je nodig hebt om te monitoren. Wil je weten of je op de goede weg bent met het realiseren van je ambities en doelen? Dan ga je op zoek naar data en gegevens die hierover gaan. Daarvoor is het natuurlijk belangrijk dat je je ambities en doelen helder hebt geformuleerd. Als je meer in het algemeen wilt weten hoe het gaat met kinderen en jongeren, ben je minder gebonden aan specifieke thema’s of onderwerpen. De focus ligt dan meer op de gegevens die beschikbaar zijn dan op de gegevens die je precies in kaart wilt brengen.
Dit betekent niet dat het ene uitgangspunt het andere uitsluit. Integendeel, het monitoren van je gestelde ambities en doelen geeft ook inzicht in hoe het gaat met kinderen en jongeren. En een monitor om te achterhalen hoe het gaat met kinderen en jongeren geeft ook input voor het (bij)stellen van ambities en doelen. Wel helpt het om bij het opzetten van een monitor een prioriteit te stellen. Daardoor kun je de monitor in het begin behapbaar houden. In de doorontwikkeling kun je de monitor vervolgens ook breder inzetten.
Uit de praktijk
Belang van vroege samenwerking
Preventiemonitor Zutphen Het uitgangspunt was het monitoren van de resultaten van de inzet op preventie. Gemeente Zutphen wil weten of ze op de goede weg is met het behalen van de beoogde ambities en resultaten rondom preventie. Draagt het preventiebeleid bij aan hun doelen voor het gezond, kansrijk en veilig opgroeien van kinderen en jongeren? Staat van de jeugd gemeente Utrecht De gemeente wilde begrijpen wat de impact van corona op de jeugd was. Daarvoor moest in kaart worden gebracht welke gegevens er beschikbaar waren over kinderen en jongeren. Het uitgangspunt hierbij was inzicht te krijgen in hoe het gaat met kinderen en jongeren, los van de domeinen onderwijs, gezondheid, veiligheid en welzijn heen en los van de focus in het huidige jeugdbeleid. Samenwerkingsverband V(S)O Duin en Bollenstreek Het uitgangspunt voor het uitvoeren van een regioscan was de vraag hoe de regio ervoor staat wat betreft passend onderwijs. Wat gebeurt er in de regio? Wat kunnen we op basis van beschikbare data zeggen over de regio? Het eerste beeld dat op basis van de regioscan werd verkregen, vormde het vertrekpunt van een nieuw meerjaren(ondersteunings)plan voor passend onderwijs van het samenwerkingsverband.