Stap 5 Beschikbare data
Monitoringstool > Stap 5: Beschikbare data
Belangrijkste vragen in deze stap
- Heb je beschikbare data?
- Zijn de gevonden data bruikbaar?
Hoe kom ik aan data?
Op veel plekken zijn relevante data te vinden. Denk aan data die jij en je samenwerkingspartners binnen jullie organisaties al beschikbaar hebben. Wat wordt er al geregistreerd of gemonitord? Daarnaast zijn er ook veel openbare data beschikbaar die je kunt gebruiken. Kijk hier voor een overzicht aan openbare databronnen.
Het is ook mogelijk om toegang te krijgen tot de microdata van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Dit zijn koppelbare data op persoons-, bedrijfs- en adresniveau waarmee je onder strikte voorwaarden zelf statistisch onderzoek kunt doen. Meer over de microdata lees je op de website van het CBS.
Zijn de data geschikt?
Bij datasets die je mogelijk wilt gebruiken, is het belangrijk te weten welke data die precies bevatten. Wat wordt er gemeten? Van welke kinderen en jongeren staat er informatie in? Staan er persoonsgegevens in de dataset? Hoe vaak wordt er gemeten en over welke periode? Ook is het goed om te weten of de dataset volledig is of dat er data in ontbreken. Dit is het moment om eventuele vragen of wensen nog kenbaar te maken.
Voer het gesprek met de verschillende samenwerkingspartners over het benutten van verschillende databronnen. Betrek daarbij ook de personen die expertise hebben in het werken met data en met het koppelen van informatie uit verschillende databronnen.
Uit de praktijk
Op zoek naar beschikbare data
Preventiemonitor Zutphen In Zutphen werken verschillende maatschappelijke partners, zoals de gemeente, het samenwerkingsverband passend onderwijs, de GGD, de wijkteams, de jeugdgezondheidszorg en de jeugdzorg, samen aan de preventiemonitor. Bij alle partijen wordt geïnventariseerd welke data en informatie zij verzamelen over de thema’s en de indicatoren die meegenomen worden in die monitor. Samenwerkingsverband V(S)O Duin en Bollenstreek De regioscan van Duin en Bollenstreek is bedoeld om een eerste beeld te krijgen van wat er speelt in de regio. Voor de regioscan is bekeken welke data er al beschikbaar zijn in en over de regio. Daarbij is bijvoorbeeld gebruik gemaakt van data van CBS, de Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp, GGD (gezondheid en jeugdhulpgebruik), leerplichtdata (zoals over vrijstellingen en absoluut verzuim) en data die beschikbaar zijn bij het samenwerkingsverband zelf over passend onderwijs (zoals leerlingstromen en deelname aan het speciaal onderwijs).
Harde en zachte data
Het is niet altijd mogelijk om exacte of volledige cijfers te vinden. Niet alles is meetbaar: er zijn niet altijd ‘harde’ cijfers te verzamelen. Deze ‘harde’ data zijn ook niet per se altijd nodig. Soms volstaan ‘zachte’ data ook, zoals resultaten uit gesprekken met instellingen, cliënten of leerlingen. Die kunnen waardevolle signalen, beelden en verhalen opleveren. Als ze de informatie geven waar je naar op zoek bent, kan dit type data ook relevant zijn. Meer informatie over hoe je dit soort informatie verzamelt lees je hier.