Stap 12 Gebruiken en duiden
Monitoringstool > Stap 12: Gebruiken en duiden
Belangrijkste vragen in deze stap
- Heb je de cijfers geanalyseerd en weet je wat je wilt bespreken?
- Met wie ga je over de cijfers in gesprek?
De monitor is klaar, en nu?
Wanneer de monitor klaar is en de data inzichtelijk zijn gemaakt, is het tijd om samen naar de data te kijken. Als het goed is, komen de gegevens die je voor ogen had nu naar voren. Aan de indicatoren die je geformuleerd hebt, kun je nu cijfers koppelen.
Dan is het tijd voor de analyse door dieper in de variabelen te duiken, bijvoorbeeld door leeftijden, wijken en scholen onderling te vergelijken. Zo kun je inzichten krijgen in subdoelgroepen die extra informatie kunnen opleveren.
In gesprek over de resultaten
Ter voorbereiding op het delen van de resultaten, is het verstandig de kerncijfers helder uit te leggen en duidelijk te maken waar die cijfers over gaan. Dat helpt om het gesprek te voeren over de betekenis van de cijfers, en geen discussie te krijgen over waar die cijfers voor staan. Houd er rekening mee dat het niet altijd eenvoudig is om cijfers eenduidig te presenteren. Besteed er daarom aandacht aan.
Wat valt op aan deze cijfers, zie je mogelijke verbanden en kun je de gegevens verklaren? Ga met je partners in gesprek over de resultaten. Gebruik hiervoor de vier duidingsvragen:
- Herkennen: herkennen we deze uitkomsten?
- Verklaren: kunnen we deze uitkomsten verklaren?
- Waarderen: wat vinden we van deze uitkomsten?
- Verbeteren: zijn er verbeteracties nodig, en zo ja, welke?
Voor het betrekken van partners bij het gesprek over de resultaten is het goed om een brede benadering te kiezen. Denk niet alleen aan organisaties, maar bijvoorbeeld ook aan ouders en jongeren. Schenk daarnaast aandacht aan signalen die je niet in cijfers kunt vatten. Wat hoor je van professionals, ouders en jongeren en hoe hangt dat samen met je resultaten?
Tijdens deze gesprekken kom je tot verbeteracties en nieuwe doelen die je wilt bereiken. Na de volgende meting van de monitor kun je dan bekijken of die acties het gewenste effect hebben gehad. En wat er nog meer nodig is.
Om dit gesprek goed te voeren heeft het NJi de tool Samen in gesprek over cijfers ontwikkeld.
Uit de praktijk
Gebruik van de monitor
Gemeente Almere Beleid en data-analyse zijn verschillende takken van sport. Niet iedere beleidsmedewerker heeft er affiniteit mee. Het werken met data en het zelf zoeken of samenstellen van uitkomsten in een dashboard kan spannend en foutgevoelig zijn. Daarom heb je koplopers nodig die als eerste het dashboard gaan gebruiken. Onder andere door goede begeleiding van de data-experts werken inmiddels alle beleidsmedewerkers binnen de gemeente Almere met het dashboard. De uitkomsten uit de monitor bespreekt de gemeente met de scholen. Daar is ook altijd een contract-leverancier manager (CLM) bij aanwezig. Dat is handig omdat het vaak gaat over producten en hoe deze bekostigd worden. Samenwerkingsverband V(S)O Duin en Bollenstreek In de regioscan van Duin en Bollenstreek is in kaart gebracht welke data er beschikbaar zijn in en over de regio, bijvoorbeeld over gezondheid, verzuim, voortijdig schoolverlaters, jeugdhulpgebruik en deelname aan het speciaal onderwijs. Het samenwerkingsverband had als doel om met de regioscan bij te dragen aan het beleid rond de aansluiting onderwijs en gemeenten, en aan de strategische planvorming. Hiervoor zijn gesprekken gevoerd met gemeenten over de data uit de regioscan, bijvoorbeeld over achterstandsleerlingen, trends in de gezondheid van jongeren en de nabijheid van voorzieningen. Het is een uitdaging om de gegevens uit de regioscan te vertalen naar de praktijk. Wat betekenen deze data nu precies voor het aanbod en voor gelijke kansen? In de gesprekken over de regioscan gaan de partners met elkaar op zoek naar verklarende factoren voor wat ze zien in de regioscan.