Stap 13 Monitoring doorontwikkelen
Monitoringstool > Stap 13: Monitoring doorontwikkelen
Belangrijkste vragen in deze stap
- Wat vinden jij en je partners van de monitor en het proces?
- Hoe willen jullie de monitor blijvend gaan benutten en verbeteren?
Blijvend monitoren
Monitoren houdt natuurlijk niet op na één meting. Door te blijven monitoren haal je sturingsinformatie op die helpt in het gesprek met je partners over kwaliteitsverbetering en beleidsvoering. Dat kun je op twee manieren doen:
- Met continu monitoren blijf je dezelfde gegevens verzamelen over een langere tijd. Dit geeft inzicht in de ontwikkeling van indicatoren. Wat verandert er? Zien we resultaat van onze investeringen? Ontstaan er nieuwe trends?
- Met cyclisch monitoren ga je in op nieuwe vragen en doelstellingen die na een eerdere meting zijn ontstaan. Je scherpt de monitor aan om ook deze nieuwe indicatoren invulling te geven. Wees hierbij wel alert dat er bij het aanpassen van bestaande indicatoren trendbreuken kunnen ontstaan, bijvoorbeeld als hiervoor de dataverzameling moet worden aangepast.
Reflectie en evaluatie
Ga in gesprek met alle partijen die betrokken zijn of zijn geweest. Wat ging goed? Wat kan er beter? Wat zou je de volgende keer anders of nog beter kunnen doen? Heeft de monitor jullie op nieuwe ideeën gebracht?
Denk hierbij zowel aan het proces als aan de inhoud van de monitor. Bij het proces kun je denken aan de samenwerking, het aanleveren van de data en het aanhaken van de juiste personen en partijen. Hoe kun je het proces verder verbeteren? Over de inhoud kun je met elkaar bespreken of de monitor bruikbaar is geweest. Voldoet het aan de wensen die jullie vooraf samen hebben uitgesproken? Geeft het de inzichten die jullie hoopten te krijgen? Zijn er nieuwe wensen bij gekomen?
Uit de praktijk
Doorontwikkeling van de monitor
Twentse Onderwijs Jeugdhulp Monitor In het beleid verandert er veel en dat lijkt ook door inzichten uit de monitor te komen. Tegelijkertijd is het van belang om deze beleidswijzigingen en -ontwikkelingen weer terug te laten komen in de monitor. Zo blijft de monitor zich doorontwikkelen. Om goed te blijven aansluiten op ontwikkelingen is het belangrijk om met de gebruikers in gesprek te blijven. Regio Foodvalley Essentieel in de FoodValley-aanpak is de ontwikkeling van het datagedreven werken. Zodat inzichten uit de data toegepast worden in het ontwerpen en implementeren van sturingsinterventies. De FoodValley stelt zichzelf steeds kritische vragen: "Waar richten we ons op? Hebben we daar invloed op? Welke effecten beogen we te bereiken en welke effecten ontstaan daadwerkelijk?" Het samen met Aspectu opgebouwde rapportage- en analyseplatform en de doorontwikkeling van expertise stelt de FoodValley in staat om gericht te sturen op thema's die ertoe doen.
Doorontwikkeling
Op basis van de voorgaande reflectie en evaluatie ga je aan de slag met de doorontwikkeling van je monitor. Je gaat dus cyclisch monitoren. Welke ambities en doelen passen bij het inzicht dat je nu hebt in hoe het gaat met kinderen en jongeren? Geeft de monitor aanleiding om je ambities en doelen aan te passen? Zo ja, dan kan dit ook gevolgen hebben voor de indicatoren en de data die je bij elkaar wilt brengen. Met behulp van de geleerde lessen doorloop je de stappen in deze tool nog een keer en verbeter je zowel de inhoud als het proces van het monitoren.
Voor het uitbouwen van je monitor kun je het bestaande dashboard of rapport met inzichten die gedeeld mogen worden, laten zien aan potentiële partners. Zien wat het monitoren oplevert, werkt vaak inspirerend en kan ertoe leiden dat nieuwe partners zich erbij willen aansluiten.