3. Een gedragen wijkagenda Hoe maak je een wijkagenda?
Wegwijzer gemeenten > 3. Een gedragen wijkagenda
Bij welke wijk, buurt of dorpskern begin je?
Het aanwezige sociaal, cultureel en economisch kapitaal van bewoners is ongelijk verdeeld over wijken, buurten en dorpen. Dit betekent ook dat de kracht van de pedagogische basis van wijk tot wijk verschilt. Aandachtswijken of focusgebieden bezitten in mindere mate zelfredzame vermogens dan middenklasse wijken. Dit betekent niet per se dat je als gemeente moet beginnen met het ontwikkelen van een aanpak in een wijk waar de problemen torenhoog zijn. Je kunt het beste beginnen in een wijk waar de wijkbewoners en wijkprofessionals de energie hebben om er samen iets van te maken. En waar bijvoorbeeld een community builder of gebiedsregisseur actief is die het vertrouwen van de bewoners heeft.
Hoe maak je een wijkagenda?
Een wijkagenda zorgt voor een visie op de gewenste ontwikkeling van kinderen, jongeren en (mede)opvoeders in een specifiek gebied. Het is een set concrete, haalbare afspraken om de buurt of wijk te verbeteren, ontwikkeld in co-creatie tussen bewoners, gemeente en wijkpartners. Kennisinstituten Movisie en Platform 31 hebben een praktische handreiking voor het maken van een wijkagenda opgesteld. Die biedt ook inzicht in concrete instrumenten die je kunt gebruiken bij het verzamelen van ervaringsverhalen.
In gesprek met de wijk
Cijfers spreken niet voor zich. Sterker nog, ze roepen meestal veel vragen op en soms zelfs weerstand. Voor het duiden van cijfers uit de wijk maak je gebruik van de kennis in de wijk van ouders, (mede)opvoeders, jongeren, vrijwilligers en professionals, zoals leerkrachten, pedagogisch medewerkers, buurthuis-en speeltuinvrijwilligers, huisartsen, wijkagenten, kinder- en jongerenwerkers, professionals en vrijwilligers in sport-, cultuur- en natuurclubs, bibliotheekmedewerkers, zelfstandig ondernemers, postbodes enzovoorts.
Steek energie in het opzoeken van mensen die niet altijd even gemakkelijk te bereiken zijn. Zorg ervoor dat het gesprek in een prettige sfeer kan plaatsvinden. Ga een open gesprek aan, wees nieuwsgierig en vraag naar hun behoeften. Start met de kwaliteiten van de wijk in plaats van met risico’s en achterstanden. Vraag of ze het cijfermatige beeld herkennen vanuit hun eigen ervaringen. Formuleer met alle partijen de langeretermijn doelen voor de wijk, werk die uit in indicatoren en bepaal samen hoe je die tussentijds gaat meten. Spreek met elkaar af wanneer je elkaar weer spreekt en waar jullie het dan over gaan hebben.
Tips
- De manier om tot een wijkagenda te komen hangt af van de behoefte van de wijkbewoners. Benut daarvoor de volgende zeven bouwstenen en maak deze specifieker voor kinderen, jongeren en ouders.
- Houd het simpel. Meer cijfers geven niet altijd meer inzicht. Benut deze tips voor een goed gesprek over cijfers.
- Gebruik in het contact met inwoners en wijkprofessionals alledaagse taal: ambtelijke beleidstaal is vaak abstract waardoor inwoners zich er minder in herkennen.
- Kies voor de wijkprioriteiten de thema’s waarin de meeste energie zit, waarvoor het grootste draagvlak bestaat en waarbij de meeste urgentie wordt gevoeld.