2. De wijk in beeld Hoe staat de pedagogische basis ervoor?
Wegwijzer gemeenten > 2. De wijk in beeld
Zicht op pedagogische basis
In bouwsteen 1 heb je een scherper beeld gekregen van wie en wat je tot de pedagogische basis rekent. De volgende stap is zicht krijgen op de pedagogische basis in jouw gemeente. Daarvoor zijn vragen relevant als: Ervaren opvoeders steun van hun directe omgeving? Hebben kinderen en opvoeders toegang tot kwalitatief goede zwangerschapszorg, jeugdgezondheidszorg, kinderopvang en onderwijs? Is er voldoende aanbod in de vrije tijd? En is dat voor iedereen toegankelijk? Door de pedagogische basis per wijk in beeld te brengen wordt duidelijk op welke onderdelen versterking nodig is.
Het is niet eenvoudig om de pedagogische basis goed in beeld te brengen. Daarvoor bestaat ook geen set vaste indicatoren. Om toch een idee te geven van waar je bij een pedagogische basis aan kunt denken, hebben we ons laten inspireren door de manier waarop Movisie de sociale kwaliteit heeft geoperationaliseerd in indicatoren. Deze indicatoren hebben we toegepast op de pedagogische basis. Zo zijn we uitgekomen op de mogelijke indicatoren in het overzicht in Bijlage 1.
Wat leeft er bij mensen in de wijk?
Om zicht te krijgen op hoe de pedagogische basis ervoor staat, kun je gebruik maken van cijfers die openbaar beschikbaar zijn. Dit zijn vaak cijfers die andere instanties standaard verzamelen. Bedenk daarbij niet alleen wát je wilt weten, maar vooral ook waarom je dat wilt weten. Om een compleet beeld te krijgen van wat er speelt in de wijk zijn naast openbare bronnen ook de ervaringen van wijkbewoners belangrijk. Die ervaringen kun je verzamelen door mensen te bevragen die actief betrokken zijn bij de pedagogische basis, zoals kinderen, jongeren en ouders zelf. Je kunt dat als middel zien om de sociale bindingen binnen de wijk te versterken. Samen interviewen, observeren, fotograferen, filmen, theater maken, organiseren en verslag leggen bindt en verbindt mensen.
Openbare databronnen
- Cijfers van het RIVM over gezondheid, leefstijl en sociale en fysieke omgevingsfactoren per gemeente, buurt en wijk.
- Cijfers uit de GGD Gezondheidsmonitors
- Cijfers van CBS over omgevingsfactoren op lokaal niveau
- Cijfers op gemeentelijk en wijkniveau over gezondheid, onderwijs, sport, veiligheid etc.: Home - Waarstaatjegemeente.nl - cijfers en statistieken van gemeenten
- Staat van de jeugd van het NJi per gemeente over onderwerpen als onderwijs, gezondheid, veiligheid leefstijl, gedrag, welvaart.
- Cijfers van Kennisplatform inclusief samenleven op thema’s als wonen, onderwijs, arbeid en inkomen, veiligheid en zorg op gemeentelijk en wijkniveau:
Leefplekmeter
De leefplekmeter van Pharos is een instrument waarmee een gemeente in gesprek kan gaan met inwoners. In de leefplekmeter zijn inwoners expert van hun wijk. Zij kennen de zwakke en sterke punten van de wijk als geen ander. Met de leefplekmeter breng je delen van de pedagogische basis in kaart, zoals de sociale contacten, identiteit en mogelijkheden om buiten te spelen.
Tips
- Wees selectief in het aantal indicatoren. Meer cijfers zijn zeker niet altijd beter. Ga uit van beschikbare cijfers en verrijk deze met ervaringen uit de wijk.
- Ga een open gesprek aan met inwoners en neem hun inbreng serieus. Zij zijn de expert van hun eigen wijk.
- Betrek een gemeentelijke data-specialist bij het verzamelen van openbare databronnen.