Zo thuis mogelijk opgroeien

Gemeenten hebben de opdracht om kinderen zo thuis mogelijk te laten opgroeien. Bijvoorbeeld door uit huis geplaatste kinderen in een pleeggezin of gezinshuis te laten opgroeien. Of door gezinnen ondersteuning te bieden, waardoor kinderen thuis kunnen blijven. Binnen het project ‘Zo thuis mogelijk opgroeien’ is door het NJi onder meer gewerkt aan de deelprojecten ‘Eigen kinderen van pleegouders’ en ‘Kleinschalig verblijf’.

3. Voortzetten transformatie jeugdhulp > Zo thuis mogelijk opgroeien

Eigen kinderen van pleegouders

Of een pleegzorgplaatsing slaagt, is voor een belangrijk deel afhankelijk van de eigen kinderen van pleegouders. Maar voor hun rol en behoeften is niet altijd voldoende aandacht bij professionals en pleegouders.

In het project Eigen kinderen van pleegouders: een vergeten groep!? is samengewerkt met kinderen van pleegouders, pleegouders en professionals in de pleegzorg. Met hen is in kaart gebracht welke informatie er is, op welke manier kinderen van pleegouders ondersteund worden en hoe deze ondersteuning kan verbeteren. Het project is mogelijk gemaakt door Stichting Kinderpostzegels Nederland.

Lees meer

Kleinschalig verblijf

Voor veel jongeren in een leef- of behandelgroep lijkt kleinschalig verblijf een beter passende plek om zo thuis mogelijk op te groeien. Daarom groeit het aantal kleinschalige verblijven snel. Het NJi draagt vanuit kennis bij aan de ontwikkeling van deze woonvorm, onder andere met een kennisdossier en een praktijkleernetwerk.

In een kleinschalig verblijf wonen 4 tot maximaal 6 jongeren samen in een huiselijke setting, in een gewone woonwijk. Daar worden ze begeleid door een vast team van professionele opvoeders, die hen behandeling en begeleiding op maat bieden. Uit een inventarisatie door Significant (2021) blijkt dat er in Nederland ruim 153 kleinschalige verblijven zijn, verspreid over 31 zorgaanbieders.

Lees meer

Deel deze pagina