Verbinding onderwijs-jeugdhulp
In het project Verbinding onderwijs-jeugdhulp draagt het NJi bij aan de kennisontwikkeling over de effectieve samenwerking tussen jeugdhulp en (speciaal) onderwijs. Het gaat hierbij om zowel primair onderwijs, voortgezet onderwijs als middelbaar beroepsonderwijs.
3. Voortzetten transformatie jeugdhulpl > Verbinding onderwijs-jeugdhulp
Ook staat de kennisontwikkeling in dit project in verbinding met het toewerken naar inclusiever onderwijs. We richten ons hierbij onder andere op interprofessionele samenwerking rond scholen, de aansluiting van jeugdhulp op de basisondersteuning, kennis van onderwijszorgarrangementen en de organisatie van maatwerk.
Daarnaast hebben we aandacht voor de randvoorwaarden in beleid en bestuur die zorgen voor voldoende handelingsruimte voor professionals, zodat zij optimaal kunnen aansluiten op de ondersteuningsbehoeften van kinderen en ouders.
Corona steunpakketten jeugd
Vanuit de verschillende ministeries hebben gemeenten en scholen steunpakketten ontvangen om kinderen en jongeren te helpen met herstel en perspectief in en na de coronatijd. Door de verschillende geldstromen ligt versnippering echter op de loer. Daarom heeft het NJi in juni 2021 het Stappenplan samenhang corona-steunpakketten jeugd gepubliceerd voor gemeenten en onderwijs. Want alleen door krachten te bundelen kunnen we kinderen en jongeren echt helpen. Van fysieke leefstijl, mentaal welbevinden tot schoolresultaten. De impact van corona op kinderen en jongeren in Nederland was groot. Daarom besloot het kabinet tot de verschillende steunpakketten. Zo kregen scholen geld voor herstel en ontwikkeling van het onderwijs en het verminderen van onderwijsvertragingen. Gemeenten ontvingen steun om jeugdwerkloosheid, armoede en schulden te bestrijden. Daarom heeft het NJi in juni 2021 het Stappenplan samenhang corona-steunpakketten jeugd gepubliceerd voor gemeenten en onderwijs, met praktische werkbladen om samen aan de slag te gaan.

Aandacht voor thuiszitters en preventie schoolverzuim
Met het thuisonderwijs in coronatijd bleek het in 2021 voor meer kinderen lastiger dan de jaren ervoor om verbinding te houden met het onderwijs. Vanuit de scholen was er niet altijd voldoende zicht of leerlingen actief deelnamen aan de digitale lessen.