Leren in de regio

Met het project ‘Leren in de regio’ dragen we als NJi met kennis bij aan lerende bewegingen in het jeugdveld. Hoe kunnen we die kennis slimmer inzetten, verdiepen en ontsluiten? Daarbij richten we ons vooral op activiteiten die opvallen door het regionale en lokale leren. Een goed voorbeeld daarvan is de succesvolle pilot ‘IJslands preventie model’ die we in 2021 hebben afgerond. Vanaf 2022 heet dit ‘Oproeien in een Kansrijke Omgeving’ (OKO).

3. Voortzetten transformatie jeugdhulp > Leren in de regio

De pilot was een samenwerking van het Trimbos-instituut en het NJi. Tussen 2018 en 2021 werkten zes gemeenten hierin samen met lokale partners aan het voorkomen van middelengebruik onder jongeren en het verbeteren van hun welbevinden, gebaseerd op het versterken van de leefomgeving. De pilot was gebaseerd op het IJslandse preventiemodel. Het resultaat was duidelijk; er vond een daling plaats van het gebruik van tabak, cannabis en alcohol onder de jongeren in Urk, Súdwest-Fryslân, Texel, Hardenberg, Amersfoort en de Kempengemeenten.

Community-based aanpak

IJsland werkt al 20 jaar met deze aanpak, die primair gericht is op het creëren van een positieve leefomgeving, waarin jongeren gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien. De succesvolle community-based aanpak leidde tot een enorme daling in middelengebruik onder IJslandse jongeren. In 1998 was 42 procent van de IJslandse 15- en 16-jarigen in de laatste 30 dagen dronken geweest. In 2017 was dit nog maar 5 procent. Eenzelfde daling is ook te zien in het rookgedrag van de jongeren.

Hoe helpt het IJslands model Nederlandse gemeenten hun jongeren een gezonde en kansrijke toekomst te geven? Bekijk de video: Hoe het IJslandse preventiemodel Nederlandse gemeenten helpt hun jongeren de beste toekomst te geven - YouTube

Continue dialoog is nodig De aanpak in de pilot is evidence-based. Vanuit wetenschappelijke literatuur wordt de basis gelegd. Eerst worden de belangrijkste omgevingsfactoren geselecteerd, die zowel het risico op middelengebruik verkleinen of juist vergroten. Die zijn te vinden in de vier domeinen gezin, peergroep, school en vrije tijd. De volgende stap is dat organisaties en personen in de omgeving van jongeren, de community, zoveel mogelijk worden betrokken bij de preventie. Het IJslandse model volgt een jaarlijkse beleidscyclus waarin monitoren hoe het met de jongeren gaat wordt afgewisseld met het vormen, uitvoeren en aanscherpen van beleid en interventie. Er is dus continue dialoog nodig tussen onderzoek, beleid en praktijk, maar ook lange termijn commitment en investering. Positief over lange termijn aanpak Dat lange termijn spreekt de zes Nederlandse gemeenten enorm aan. Ze waren na de pilot enthousiast dat er een integrale, positieve en lange termijn visie op het jeugdbeleid ligt. Ook de verbeterde en vernieuwde samenwerking met lokale partners en dat de wetenschap en lokale cijfers als basis voor het beleid dienen, zijn positieve ervaringen. Aan de andere kant waren er ook uitdagingen. Het bereiken en betrekken van ouders en hoe je partners kan blijven betrekken en enthousiasmeren bleek wel lastig. In de pilot hebben we nauw samengewerkt met Planet Youth in IJsland, de grondlegger van het IJslandse preventiemodel. De geleerde lessen zijn weergegeven in een infographic.

Deel deze pagina