Instrumenten die werken
Met kennis draagt het NJi bij aan beleid en een praktijk, waarin professionals beter weten en doen wat werkt. Dat doen we door overzichten te bieden van actuele en betrouwbare kennis, zoals interventies, instrumenten en richtlijnen. Deze overzichten houden we actueel en ontwikkelen we door. Ze zijn toegankelijk, beschikbaar én we brengen ze onder de aandacht van beleidsmakers bij overheden en organisaties binnen het sociaal domein.
3. Voortzetten transformatie jeugdhulp > Instrumenten die werken
Interventies en instrumenten
Hoe ondersteun je kinderen en jongeren bij herstel en perspectief na de coronaperiode? Daarover kwamen het afgelopen jaar veel vragen bij het NJi binnen vanuit gemeenten en scholen. Ook de vraag naar sociale vaardigheidstrainingen is groot. Maar hoe maak je nu de juiste keuze voor een interventie? De publicatie die het NJi in 2021 uitbracht biedt handvatten om scholen en gemeenten te helpen kiezen.
Sociaal-emotioneel welbevinden is het afgelopen jaar een belangrijk aandachtspunt geweest. In coronatijd zijn veel kinderen en jongeren geïsoleerd geraakt. Daarom groeide de vraag vanuit gemeenten en scholen naar interventies om kinderen en jongeren te ondersteunen. Maar van het overgrote deel van interventies is niet bekend of ze effectief zijn. Juiste keuzes maken Van weerbaarheid tot het aangaan en onderhouden van vriendschappen. Van zelfvertrouwen tot hoe om te gaan met pesten. Wat werkt nu precies bij sociale vaardigheidstrainingen?

Richtlijn signaleren traumagerelateerde problemen
In de jeugdhulp en jeugdbescherming gebruiken we vaak het woord ‘trauma’, maar wat bedoelen we er precies mee? Hoe zien normale én afwijkende reacties van kinderen en jongeren op ingrijpende gebeurtenissen eruit? Om professionals te ondersteunen heeft het NJi, samen met andere partijen, in 2021 de Richtlijn Signaleren traumagerelateerde problemen gelanceerd.
Voor veel praktijkprofessionals is het signaleren van traumagerelateerde problemen lastig, legt Esther Kooymans, onderzoeker en adviseur bij het NJi uit. “Deze problemen komen vaak voor na een ingrijpende gebeurtenis, maar worden lang niet altijd herkend. Professionals zien bijvoorbeeld een opstandig, druk en ongeconcentreerd kind, en schrijven dit toe aan ADHD, terwijl het kan voortkomen uit het meemaken van nare dingen. Door het aanpakken van het gedrag los je dan het probleem niet op. En aangezien een groot deel van de kinderen en jongeren in de jeugdhulp nare dingen heeft meegemaakt, is het enorm relevant dat we tijdig oog hebben voor de signalen en de juiste hulp daarvoor kunnen inzetten. Zo kun je voorkomen dat een normale reactie op een ingrijpende gebeurtenis uitgroeit tot een ernstiger probleem, zoals een posttraumatische stressstoornis (PTSS). ”