Begeleiding van gezinnen in een complexe scheiding

Soms ontstaan er ook kansen in een crisis. Zo is het online contact in de coronatijd tussen professionals op het thema scheiding geïntensiveerd. En groeide een aantal losse, door het NJi georganiseerde, uitwisselingssessies uit tot het digitaal platform Scheiding. Elke maand komt dit netwerk van deskundigen en professionals bij elkaar om kennis en ervaringen uit te wisselen over de begeleiding van gezinnen in een complexe scheiding.

1. Leren samenleven > Begeleiding van gezinnen in een complexe scheiding

Complexe scheidingen hebben veel impact op de ontwikkeling van kinderen. Door de voortdurende conflicten tussen ouders kampen zij met spanningen, hebben zij emotionele problemen en gaat het minder goed op school. Om deze problemen te voorkomen of te verminderen kunnen ouders passende hulp inschakelen, maar is het ook belangrijk dat professionals rond het gezin goed samenwerken.

Door de coronacrisis ontstonden er meer dilemma’s en groeide de vraag naar praktijkervaringen van collega’s in dit werkveld. Om deze dilemma’s te verhelderen en praktijkkennis te verrijken organiseerde Harmke Bergenhenegouwen, expert op het gebied van (complexe) scheidingen, van het NJi een aantal bijeenkomsten met mensen uit haar professionele netwerk.

Inspirerende sessies Van ouderbemiddelaars, kindertherapeuten, mediators tot gedragswetenschappers. Zo’n 25 specialisten op het gebied van complexe scheidingen deden mee aan deze sessies. En dat smaakte naar meer. Waren de sessies eigenlijk als eenmalig bedoeld om informatie op te halen over wat er speelt in die coronacrisis, de deelnemers wilden elkaar vaker ontmoeten. Bergenhenegouwen: “De gesprekken waren enorm inspirerend, en de professionals vonden het fijn om, zonder dat je elkaar kent, landelijk dilemma’s te delen en oplossingen uit te wisselen. Daarom gingen we er tweewekelijks mee verder, en ontstond zo het digitale “Platform Scheiding.” In 2021 is het Platform verder gegaan op meer thema’s dan alleen corona. Sindsdien ontmoet het netwerk elkaar één keer per maand online om te praten over onderwerpen als normalisering, de samenwerking met jeugdbescherming, contactverlies, of hoe je samenwerkt met professionals rondom een gezin en dan tot één visie komt. “Dat doen we op een laagdrempelige manier waarin we casuïstiek en vragen rond die thema’s bespreken.”

Dat het contact tussen de professionals is geïntensiveerd is volgens Bergenhenegouwen te danken aan het online samenwerken. “We kunnen elkaar veel makkelijker ontmoeten. Onze leden komen overal vandaan. Van Den Haag tot Arnhem, Eindhoven tot Friesland. Je logt snel in en hebt zo contact. Mijn rol bij het platform is om te structureren, kennis toe te voegen en van elke bijeenkomst de belangrijkste inzichten of ideeën samen te voegen, wat iedereen weer kan delen in de eigen organisatie.”

Scheiden zonder Schade 2021 was het laatste jaar van het tweejarig programma Scheiden zonder Schade, waar het NJi vanuit haar onafhankelijke kennisrol ook bij betrokken was. Met dit programma wilden de ministeries van Veiligheid en Justitie (VenJ) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), in samenwerking met de rechtspraak en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), tot een nieuwe scheidingsaanpak komen, zodat kinderen zo min mogelijk last hebben van een scheiding van hun ouders. Bij dit programma waren landelijk zo’n driehonderd professionals betrokken. Samen met het programmateam organiseerde het NJi 12 deskundigheidsbevorderingsbijeenkomsten voor professionals. Daarbij kwamen allerlei onderwerpen aan bod, zoals een goede samenwerking tussen zorg en recht, gebruik maken van interventies en samenwerken met ouders.

Nu het programma begin van dit jaar is gestopt, kunnen de professionals elkaar nog steeds online treffen. Op het Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals, een onderdeel van het NJi -project Professionaliteit en beroepsontwikkeling, is er een besloten community opgezet voor professionals die werken met scheiding. Daarvoor stromen de aanmeldingen nu binnen.

Deel deze pagina