Stap 1 Wil je investeren in monitoring?
Monitoringstool > Stap 1: Wil je investeren in monitoring?
Belangrijkste vragen in deze stap
- Waarom wil je gaan monitoren?
- Is het de investering aan tijd, capaciteit en middelen waard?
Waarom zou ik willen monitoren?
Monitoren geeft inzicht in hoe het gaat met kinderen en jongeren in jouw gemeente of regio. Het helpt je bij het bewaken en verbeteren van de kwaliteit van je beleid. Ook kan het je inzicht geven in de besteding van budgetten. En het helpt je bij het maken van keuzes voor activiteiten en voorzieningen. Vaak heb je wel een beeld van ‘hoe het gaat’ of ‘wat er beter kan’, maar klopt dat beeld ook? Door te monitoren maak je beelden zichtbaar met data, zowel cijfers als verhalen. Deze beelden duid je vervolgens samen met je maatschappelijke partners, kinderen, jongeren, ouders en andere betrokkenen.
Je kunt een monitor bijvoorbeeld inzetten om in kaart te brengen welke thema’s van belang zijn voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren in jouw gemeente of regio. Je kunt er ook de ontwikkelingen op een specifiek thema mee bekijken. Of de monitor gebruiken om te volgen of je je doelen haalt en om te evalueren of je inzet effectief is. Groeien onze kinderen en jongeren echt gezonder, veiliger en kansrijker op?
Heb je zelf scherp waarom je wilt monitoren? Waarom zou je deze inzichten willen ophalen en wat wil je daarmee doen?
Uit de praktijk
Voor welke vragen wordt monitoring ingezet?
Twente Onderwijs Jeugdhulp Monitor Verschillende Twentse gemeenten hebben gezamenlijk Kennispunt Twente opgezet. Zij beheren onder andere een gezamenlijke monitor met als doel de samenwerking tussen het onderwijs en de gemeenten te versterken en meer zicht te krijgen op de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp. Deze monitoring wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het in kaart brengen van scholen waarop veel zorg nodig is. Deze informatie helpt bij de selectie van locaties voor pilots. Schoolportretten gemeente Utrecht In Utrecht had het samenwerkingsverband passend onderwijs vragen over hoe hun budgetten voor onderwijszorg-arrangementen in verhouding stonden met het zorggebruik vanuit de Jeugdwet, extra consulten van de JGZ en contacten met leerplicht vanwege verzuim. Zo ontstond de wens om jeugdhulpdata, die de gemeente al inzichtelijk had, te koppelen met data van scholen. Preventiemonitor Zutphen In Zutphen willen ze weten wat het resultaat is van het preventiebeleid. Met de monitor willen ze erachter komen in welke mate het preventieve aanbod bijdraagt aan het gezond, kansrijk en veilig opgroeien van kinderen en jongeren. Gemeente Almere Na de decentralisatie ontstond een tekort op budget voor jeugdhulp. Er was behoefte aan inzicht in waar het geld heen ging en in hoeverre de contracten werden nageleefd.
Welke investering vraagt monitoren van mij?
Monitoren levert jouw organisatie, gemeente of regio veel inzichten op, maar kost iedereen die erbij betrokken is ook tijd en middelen. Dat is zowel in de voorbereiding van de monitor het geval als in de toepassing en doorontwikkeling ervan. Alle partijen moeten het nut en de noodzaak voelen van de monitor en er tijd en middelen voor vrijmaken en de inzet om van het monitoren te willen leren. Ook heb je bij de betrokken partijen op verschillende niveaus mensen nodig die warmlopen voor monitoren.
In dit proces helpt het als iemand zich verantwoordelijk voelt om het traject te coördineren. Dat is bij voorkeur iemand die het belang van monitoren kan overbrengen op basis van expertise in het omgaan met data en met kennis van de maatschappelijke opgave. Als het deze coördinator lukt het draagvlak te verhogen, kan het opzetten van de monitor en het benutten van de inzichten uit de monitor meer prioriteit krijgen.
Wat zijn je mogelijkheden?
Het is goed om in een vroeg stadium te bekijken welke mogelijkheden je als organisatie hebt om te investeren in een monitor. Je kunt intern en bij je maatschappelijke partners alvast inventariseren welke ruimte in tijd en middelen er is en hoe groot de capaciteit en bereidheid is.
Kijk ook kritisch naar de informatiestructuur. Is er een persoon, afdeling of organisatie die zich met data bezighoudt? Hoe delen organisaties informatie en hoe slaan zij die informatie op? Daarnaast is het goed om alvast in te schatten of je genoeg data hebt over het thema waarop je wilt monitoren. En of er genoeg tijd en middelen beschikbaar zijn om met elkaar te leren van de data. Zo zijn er op wijkniveau niet vanzelfsprekend veel data beschikbaar. Bekijk eventueel binnen of buiten jouw organisatie wie hier een goed beeld van heeft.
Laat je ook niet afschrikken. Het verzamelen en bundelen van data is vaak minder ingewikkeld dan het soms lijkt. Niet voor niets is het meerdere organisaties al gelukt om een eigen monitor te ontwikkelen vanuit verschillende gegevensbronnen. Deze tool helpt je daarbij.
Wil je investeren in monitoring?
Uit de praktijk
Monitoren kost tijd
Twentse Onderwijs Jeugdhulp Monitor In Twente gaan ze ervan uit dat het opzetten van een monitor ongeveer anderhalf jaar kan duren. Hoeveel tijd het precies kost, hangt van veel zaken af: hoeveel gemeenten en partners zich aansluiten, waar je gegevens moet opvragen, hoelang het duurt om verschillende systemen van verschillende gemeenten te combineren en hoeveel tijd het kost om akkoord te krijgen op het gebruik van persoonsgegevens. Daarnaast kost ook iedere update tijd vanwege het opvragen en importeren van nieuwe data. Regio FoodValley Het credo van Foodvalley is “Think big, act small”. Het is goed om ambitieuze plannen te hebben, maar de uitvoering begint kleinschalig. Wanneer je klein begint, kun je het laten groeien. Hun stapsgewijze aanpak bood ruimte om te leren, te falen en successen te bereiken. Het heeft geleid tot een doorlopend groei- en verbeterproces.