Voorwoord
Van jongs af aan zowel een online als offline leven hebben. Voor het eerst is er een generatie kinderen en jongeren die dat meemaakt. En hoe ouder ze worden, hoe meer die twee werelden met elkaar verweven raken. Dat wat online gebeurt heeft offline gevolgen, en andersom.
Er is één vraag van professionals die met kop en schouders uitsteekt boven de rest: ‘moet ik echt alles over de online leefwereld weten?’ Het korte antwoord is: nee, niet alles. Je hoeft echt niet precies te weten welke platforms het populairst zijn, welke influencers het meest gevolgd worden of hoe je lid wordt van een Discord-community.
Maar ook al hoef je niet alles te weten, je kunt er niet omheen. Als bijvoorbeeld een ruzie die online ontstaat, in de klas of op straat wordt uitgevochten, zul je er toch iets mee moeten.
In dit magazine staat wat je met de online leefwereld kan – en moet. Je leest over de verleidingen én uitdagingen waar jongeren online mee te maken krijgen, aangevuld met actuele voorbeelden. Deze kunnen je helpen om te bepalen waar je als professional je rol kunt pakken.
Om deze inzichten te vertalen naar praktische handvatten, hebben we groepsgesprekken gevoerd met jeugdprofessionals. Hieruit bleek onder andere dat professionals niet alleen moeten weten wat er speelt, maar ook voldoende middelen nodig hebben om hun rol daarin te vervullen. En niet alleen bij incidenten. Er is daarom een hoofdstuk voor jou als individuele professional, maar ook voor organisaties.
Alles wat jongeren meemaken, ontdekken en leren, gebeurt ook online. Dit magazine laat zien dat het online nu nog lastig is voor jongeren om daar hun identiteit veilig te verkennen, om weerbaar te kunnen worden en respectvol met elkaar om te leren gaan. Daar hebben ze hun opvoeders zoals hun ouders en jou voor nodig. Wat moet ik doen als iemand die ik echt leuk vindt vraagt om een sexy foto? Hoe kan ik mezelf zijn in een wereld die draait om imago en het perfecte plaatje? Het zijn stuk voor stuk vragen waar tieners van nu mee worstelen en die een aanknopingspunt kunnen bieden om met elkaar te praten én te leren.
Hopelijk vraag je jezelf na het lezen van dit magazine minder vaak af of je alles over de online leefwereld moet weten. Simpelweg omdat je al heel veel weet over het begeleiden van jongeren.
Nick van Hummel, Nederlands Jeugdinstituut