5. Internationaal

Als nationaal kennisinstituut kijkt het NJi ook over de grenzen heen. Inspiratie en inzichten uit andere landen kunnen vraagstukken in Nederland immers verder helpen. We willen daarmee onder meer partijen verbinden en processen versnellen.

Erasmus+ Jeugd >

European Solidarity Corps >

Internationale kennis hoort echt bij het Nederlands Jeugdinstituut, stelt senior beleidsadviseur Caroline Vink. “Dat staat in onze kernopdracht. We zijn gericht op het importeren van kennis om vraagstukken in Nederland te inspireren en te laden. We verzamelen, verrijken, duiden en delen internationale kennis die van belang is voor het Nederlandse jeugdveld.

De focus daarbij is het samenspel met de andere projecten van het NJi. De vraagstukken waar wij in Nederland mee bezig zijn, zijn namelijk niet uniek. Het kan dan ook heel inspirerend zijn om over de grens te kijken. Hoe kunnen we leren van ontwikkelingen en vraagstukken uit andere landen? Dat levert inzichten op waar je eigen blinde vlekken liggen bijvoorbeeld. Waarom doen we de dingen die we doen? Dat soort inzichten helpt bij verschillende ontwikkelingen in eigen land, zoals de transformatie van het jeugdstelsel.” Webinars Haalden de experts van het NJi veel kennis op door internationale congressen en expertmeetings te bezoeken en studiereizen te maken, door corona was dat lastig. Fysieke reizen maken was niet mogelijk. Toch bood dat juist weer mogelijkheden, bijvoorbeeld om meer kennis uit te wisselen met internationale partners via online bijeenkomsten, zoals webinars. En dat bleek heel goed te gaan, stelt Vink. Een voorbeeld vorig jaar was het webinar dat het Trimbos-instituut en NJi samen organiseerden, waarin we in gesprek gingen met drie Finse experts die vertellen over hun aanpak rondom welbevinden van kinderen op school.

Verbinding met actualiteit Voorop bij de internationale kennis staat dat het NJi het altijd wil verbinden met de Nederlandse actualiteit. Zo hielp het NJi in 2021 samen met het Programma Geweld Hoort Nergens Thuis Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd de ZOOMinn sessies organiseren over hulp en ondersteuning aan gezinnen met zorgen zijn over veiligheid. Op uitnodiging van het NJi kwam Trine Gaardsoo uit Denemarken de aanpak van Familie & Netwerk presenteren. Deze Deense aanpak wordt gebruikt in kwetsbare gezinnen, en gaat uit van wat de jongere en het gezin nodig hebben.

Op de Voor De Jeugd Dag, die vorig jaar in het teken van mentaal welbevinden stond, wist het NJi in het internationale paviljoen bezoekers met twee internationale voorbeelden uit Finland en IJsland, twee gidslanden op het gebied van mentaal welbevinden. In het Finse project Sekasin ging het bijvoorbeeld over een uitgebreide chatfunctie voor jongeren tijdens covid. Met hulp van het NJi vond er verbinding plaats met het Nederlandse initiatief Alles Oké? Fysiek kennisdelen Hopelijk kunnen we weer in 2022 weer gewoon fysiek kennis uitwisselen. “Uiteindelijk leer je toch het meeste door live in contact te komen met collega’s uit andere landen die hetzelfde werk doen en het bezoeken van bijeenkomsten”, stelt Vink. “Dan kom je uit je comfortzone, en dat heeft de meeste impact.”

Deel deze pagina