Hoe kan ik goed monitoren?
Een stappenplan
Tool: Hoe kan ik goed monitoren? Een stappenplan
Een monitor geeft inzicht in hoe het gaat met kinderen en jongeren in een gemeente of regio. Op basis van dat inzicht kunnen professionals en beleidsmakers samen bepalen wat ze willen behouden of verbeteren. Wil jij ook een monitor gebruiken voor jouw organisatie, stad, gemeente of regio? Dan biedt deze tool een overzichtelijk stappenplan voor het opzetten en benutten ervan.
Monitoren is een werkwoord
Veel mensen hebben bij een ‘monitor’ een product voor ogen; een dashboard waarin je gegevens kunt zien. Maar monitoren is een werkwoord. Het opstellen van een dashboard of factsheet is daarvan niet het doel. Het gaat om het verzamelen van data in de vorm van cijfers en verhalen om daarvan te leren en samen met je partners bepalen wat jullie daarmee gaan doen. Met een monitor bedoelen we daarom het hele proces van doelen bepalen, data verzamelen, koppelen, presenteren, samen duiden, ervan leren en verbeteracties opstellen.
Wat kan ik met deze tool? Waar helpt die mij mee?
We zien dat veel regio’s, gemeenten, jeugdhulporganisaties en andere partijen in het jeugdveld met behulp van data in kaart willen brengen hoe het gaat met kinderen en jongeren. Maar hoe kom je aan die data en hoe breng je ze samen? Wat heb je daarvoor nodig? En hoe kun je uiteindelijk de uitkomsten presenteren en bespreken? In deze tool hebben we de kennis en ervaringen met monitoring van regio’s, gemeenten en samenwerkingsverbanden passend onderwijs bij elkaar gebracht.
Hulp bij het maken van de juiste afwegingen
We leggen je een aantal afwegingen voor waarmee je een op maat gemaakt stappenplan kunt doorlopen. Daarmee zet je alle stappen die nodig zijn om goed te monitoren, zoals het maken van samenwerkingsafspraken, het bepalen van indicatoren, het regelen van AVG- en privacy-gerelateerde zaken, het ophalen en presenteren van de data, en uiteindelijk het benutten van de uitkomsten.
Voor wie is deze tool bedoeld?
Deze tool is bedoeld voor beleidsmakers en -medewerkers van gemeenten, organisaties, samenwerkingsverbanden en andere partijen in onderwijs, sociaal domein of zorg die samen willen volgen hoe het gaat met ‘hun’ jeugd. De focus van deze tool ligt op het beleid en het inzicht krijgen in maatschappelijke resultaten. Hoe gaat het met en wat bereiken we voor 'onze' jeugd? Het monitoren van processen komt hiermee niet aan bod. Ook gaat het niet over specifieke uitkomsten van een aanpak, interventie of activiteit. Dat is een andere, belangrijke, vorm van monitoren, die met name op de werkvloer plaatsvindt.