Meepraten, meedoen en meebeslissen
Voor kinderen is de basisschool dé plek om mee te praten, mee te doen en mee te beslissen over dingen waar zij mee te maken hebben. Alle basisschoolkinderen samen vormen een groep van maar liefst 1,4 miljoen burgers. Maar op dit moment wordt er nog te weinig rekening gehouden met hun inbreng. De school is een goede plek om dat te veranderen. Maar hoe verbeter je de participatie van leerlingen binnen je school?
Het antwoord op die vraag zoekt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) samen met tien basisscholen in een werk-leertraject onder de titel ‘Leerlingparticipatie in het basisonderwijs’. Daarin gaan deze scholen aan met hun eigen vragen aan de slag om leerlingparticipatie vorm te geven of verder te ontwikkelen.
In dit e-magazine presenteren we de kennis die we gedurende dit project opdoen: tips, geleerde lessen, valkuilen en achtergrondkennis. Alles wat basisscholen kan helpen bij het verbeteren van de participatie van leerlingen op hun school. In de eerste fase van het project is deze kennis vooral bedoeld voor schoolleiders en leerkrachten.
We blijven dit magazine de komende tijd aanvullen met actuele informatie uit het werk-leertraject. Ben jij leerkracht of schoolleider en wil je ook aan de slag met het verbeteren van leerlingparticipatie op jouw basisschool? Volg dan in dit magazine de ontwikkelingen in het project én de kennis die dit oplevert.
Veel leesplezier!
Dit werk-leertraject is onderdeel van het project 'Werken aan kennis over leerlingparticipatie op basisscholen'. Het ministerie van OCW heeft het NJi gevraagd om een verbindende, actieve kennisrol te spelen en bij te dragen aan een gedegen kennisbasis en aan het verspreiden van die kennis. Met dit project draagt het NJi bij aan de vormgeving van leerlingparticipatie in het Nederlandse basisonderwijs.