Het belang van een begeleider bij leerlingparticipatie
én de invulling van jouw rol
Bij participatie van leerlingen speelt de begeleider een belangrijke rol. Waarschijnlijk vervul je als begeleider ook een andere rol binnen de school, bijvoorbeeld als leerkracht of schoolleider. Denk daarom na over de manier waarop je jouw rol als begeleider van leerlingparticipatie invult. Waarom en hoe? Dat lees je op deze pagina.
Als begeleider ben je een sleutelfiguur
Kinderen kunnen groot dromen en denken. Als begeleider schat je in wat wel en niet past binnen jouw school. Je zet de inbreng van kinderen om in haalbare, concrete en nuttige plannen. Op die manier vertaal je de dingen die de kinderen belangrijk vinden, naar de rest van je school. Je bent dus een sleutelfiguur in de leerlingparticipatie.
Met deze manier van werken zorg je ervoor dat de ideeën en perspectieven van de kinderen zoveel mogelijk aansluiten bij de school en makkelijker te benutten zijn voor collega's. Door jouw rol als sleutelfiguur kunnen je collega’s de ideeën van de kinderen beter oppakken.
Basisschool De Schatkist (Vlaanderen) is een kinderrechtenschool die werkt met een leerlingenraad. De kinderen vertellen hoe dat werkt en de begeleiders vertellen wat hun rol is bij het participeren van de kinderen.
Invulling geven aan je rol als begeleider
Hoe je je rol als begeleider van leerlingparticipatie vormgeeft, hangt af van je positie op school. Het maakt bijvoorbeeld uit of je de begeleidende leerkracht in de klas bent of de activiteitenbegeleider die een keer per maand een participatieactiviteit begeleidt.
Eén van de valkuilen bij het begeleiden van participatie is dat je al een idee of richting voor de uitkomst in je hoofd hebt. Laat die gedachten los en wees er tevreden mee als het resultaat van de participatie anders uitpakt. Daarvoor is het belangrijk dat je:
- de goede balans vindt tussen begeleiden en het geven van genoeg vrijheid;
- flexibel bent en mee kunt gaan met de kinderen wanneer het een andere kant op gaat dan verwacht;
- goed kunt luisteren en ook openstaat voor de grote of bijzondere perspectieven van kinderen.
Een ander aandachtspunt is dat je als begeleider soms je eigen rol en belangen even opzij moet kunnen zetten. Daarvoor is het belangrijk dat je:
- op een begrijpelijke manier kunt uitleggen wat de verwachtingen en afspraken zijn, en welke belangen meespelen;
- de inbreng van de kinderen – samen met collega’s – kunt omzetten in een plan dat past binnen de school;
- je goed kunt reflecteren op je eigen standpunten of ideeën over het onderwerp waar het over gaat.